Učitelé

58%
Učitelé
Učitelé

Alex, učitel na Střední škole JFK, jenž byl kdysi idealistickým učitelem, ale jehož největší současnou starostí je stihnout vystřízlivět, ještě než začne další školní den. Střední školu řídí neschopný ředitel pan Horn a jeho panovačný zástupce jménem Roger. Když její nedávný absolvent střední školu žaluje za to, že ho nechala odmaturovat i přesto, že je negramotný, Alex se ocitne v konfliktu s nekompromisním školním inspektorem dr. Burkem. Horká půda školy se zahřívá ještě více, když se Alex zamiluje do Lisy, atraktivní právničky, která byla kdysi chloubou Alexovy třídy.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Škola má problém. Diplom dostal negramotný student a je potřeba to vyšetřit. To je pozadí příběhu o učiteli, který, jak se jednoduše říká, vyhořel, ale i přesto se snaží školu povznést a udržet v ní pořádek. Jenomže, jak už to většinou bývá, souběh událostí se obrací proti němu. Nick Nolte v hlavní roli a přesně tak, jak ho z osmdesátek známe. Plný energie, nadšení a osobního elánu. Školská problematika z pohledu osmdesátých let, ale jako by to bylo ze současnosti, Nic, ale vůbec nic, se v tomto nezměnilo. Sociální kontext je jasně daný a snímek se dobře prezentuje několika dějovými liniemi a zajímavými dialogy. A to se tvůrci nevyhýbali ani závažnějšími problémy, jako je potrat studentky, zbraně v rukách studentů a samozřejmě starý dobrý rasismus. Na tyto věci se samozřejmě přímo necílí, ale jedná se o součást dění škol. Obzvlášť na dnešní dobu je zajímavě pojatá atmosféra snímku. Dramatizace je smíchána s komediální složkou, takže celé dějství je živé, plné energie a zcela nedepresivní. To povýšila i plejáda dnes již známých hereckých es, jejichž přičiněním každá scéna plně funguje. Možnou zajímavostí je účast Ralpha Macchia, který ve stejném roce natočil svůj nejslavnější snímek ´Karate Kid´ (1984).
M.Rejčová
M.Rejčová
216 bodů
5.5
Poměrně nudný film, možná trochu prostříhat a pomohlo by to. Ale má zajímavé obsazení. Crispin nepřekvapivě jako cvok, Laura Dern vypadala staře už zamlada. Vše táhnoucí výkon Nicka Nolteho. A nejúspěšnějším učitelem je psychiatrický pacient :-) v podání Richarda Mulligana.

Dodatečné informace

Původní název:
Die Aufsässigen (více)
  • USA Učitelé
  • USA Die Aufsässigen
  • USA Maikat
  • USA Nauczyciele
  • USA Profesores de hoy
  • USA Ras les profs!
  • USA Skolens frækkeste lærer
  • USA Teachers
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění