Ztracenci

72%
Ztracenci
Tři tereziánští vojáci – kyrysník, pěšák a husar – se náhodně setkají v lesích za prusko-rakouské války. Válka na každém z nich zanechala hluboké stopy. Kyrysník je dezertér na útěku, zatímco pěšák se chce jen podívat na pár dnů domů za svou milou Baruškou, kterou sedm let neviděl. Husar odmalička zná jen vojenské prostředí a pronásleduje ho vzpomínka na dítě, které v opilosti vlastníma rukama zabil. Vojáci naleznou dočasný úkryt v chalupě sedláka Jíry. Ukáže se, že Jíra si před třemi lety vzal za ženu právě pěšákovu Barušku. Když se všechno vysvětlí, musejí tři „ztracenci“ vzít opět do rukou zbraně, kterých se již nechtěli dotknout. To když stavení začne rabovat horda nepřátel… (Film Europe)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Zvláštní temný příběh z doby Prusko-rakouské války. Je to spíše o nesmyslnosti války, lehce filozofické z úst obyčejných lidí a vojáků. Ztracená láska, dezerce, vraždy civilistů vše dávkováno v míře malé. Konec je akční a výživný. Zajímavý film - 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Na temná 50. léta 20.století se jedná o naprosto vyjímečný film, který je z nepochopitelných důvodů opomíjen. Příběh o třech dezertérech sice má určitou myšlenku hodnou ke zneužití propagandou své doby, ale natočeno je to tak mistrně, že pokud se tak skutečně stalo, na dnešní dobu to zcela vyšumělo. Jednoduchá povídka Aloise Jiráska má něco do sebe. Pojednává o třech vojácích s názorem o naprosté nesmyslnosti války a jejich touze po obyčejném lidském štěstí. Ale když jsou náhle napadeni Prusy, uvědomí si, že o to své štěstí přeci jen musí tvrdě bojovat. Příběh je převážně dialogový s mírným přesahem do poetiky, ale svou poklidnou atmosférou a vypravěčským umem umí zaujmout. Dějství si neklade nároky na větší množství postav a tak se dá říci, že je tato látka velice vhodná i na divadelní prkna. Alois Jirásek napsal hodně povídek s vojenskou tematikou a je škoda, že takových filmových zpracování nevzniklo více. Režisér Miloš Makovec již měl nějaké ty zkušenosti s výpravnými snímky, a tak není překvapením jeho pojetí dané doby. Film za shlédnutí rozhodně stojí, neboť má co říci i dnes.
Had
Had
12 338 bodů
7
Překvapivě dobrý film (bodejť ne, když na Jiráska nastoupila tlupa scénáristů v čele s Jiřím Brdečkou a Otomarem Krejčou) na padesátá léta; Režisér Miloš Makovec vsadil na tři protichůdné herecké charaktery (Gustáv Valach se něco vojáků a zbojníků nahrál, ale pro Stanislava Fišera - hlas Vinetoua - a Vladimíra Hlavatého to byla mimořádná příležitost. Film je hodně "divadelně" pojatý, stojí na prokreslení charaterů, ale nejede po povrchu, takže stojí za shlédnutí.


Dodatečné informace

Původní název:
Ztracenci (více)
  • Československo Ztracenci
  • Československo Les enfants perdus
  • Československo Lost Children
  • Československo Lost People
  • Československo Stracency
  • Československo Stratenci
  • Československo Three Men Missing
Premiéra v ČR:
10. 5. 1957
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné