Zločin v šantánu

65%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Výrazně nadčasové dílo, skvostná satira na poměry, herecká exhibice řady semaforských osobností (pro mě nádherná vzpomínka na tehdy sedmadvacetiletého Jiřího Grosmanna - už mu zbývaly jen tři roky života, Jiřímu Šlitrovi jen rok! - a na skvělého country zpěváka Ladislava Dykajse Vodičku). Děj vypadá zprvu plytce, ale jen do okamžiku, než začnete rozklíčovávat jednotlivé nadsázky a četná podobenství o společnosti, o době, o povahách a konání lidí. Jedinečné spojení scénáristického triumvirátu Suchý-Menzel-Škvorecký (posledně jmenovaný asi inicioval obsazení své herecky poněkud toporné oblíbenkyně Evy Pilarové do jedné z hlavních rolí).
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Film, který má něco do sebe pro originální koncept kritiky socialismu, ale to mísení několika různých žánrů a zdlouhavá hudební čísla vržou, skřípou a nudí. Menzel občas potěší vtipnou inscenací a herci jsou vesměs dobře obsazení (hlavně Libíček a debutant Svěrák), ovšem přeplácaný výsledek je spíše otravný než inteligentní. Jako pokus o skloubení nové vlny a filmů Oldřicha Lipského však zajímavé...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Vlastně nechápu jak jsem mohl toto naprosto originální dílko hodnotit dřív jinak než plným počtem. Něco tak nabytého důvtipem, vtipem a poetikou se jentak nevidí a ještě ta nezapomenutelná atmosféra československých 60-tých let. Myslím, že tento film byl nedoceněn v době svého vzniku a stále je. Kdo si všimne té ironické narážky na jakékoliv reformy se stejnými tvářemi? :-)