Zlatý pavouk

56%
Zlatý pavouk
Plakát traileru
Od poloviny 50. let začaly vznikat zprvu ještě nesmělé pokusy o běžný kriminální film, který by se nehemžil nepřátelskými agenty. V tomto případě, ještě hodně toporném a proklamativním, se však tvůrci dostali jen do půli cesty: někdejší příslušník hrabivých revolučních gard, profesí zubař, se na samém konci války zmocní zlatého pokladu, který pocházel od vězňů z německých koncentračních táborů. Avšak zlato vykoupené krví nevinných obětí ani novému majiteli, jenž zpychne a vede zhýralý život, nepřinese štěstí, po letech jej čeká krušné odhalení. Za zmínku stojí, že svou první \"dospělou\" roli zde ještě nepříliš poutavě vytvořila Jana Brejchová.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
Je po válce a kdo má to štěstí, může někde narazit na ukryté zlato ukradené majitelům nacisty. Byla povinnost takovou věc patřičným úřadům hlásit, ale ne každý to udělal. Tento příběh je o zubaři mající o zlato, přesněji zubařské zlato, nouzi. Náhodně na půdě najde zlaté šperky a ponechá si je. Když z nich udělá zubařské plíšky, dá se to pochopit, ale proč je dal zlotřilci emigrujícího na západ, už ne. Jeho pochopitelně zastřelili a zlato bylo u něj nalezeno. Zubařův kamarád, kterého ubytoval ve svém bytě, tento případ vyšetřuje a po čase na něj příjde. Jo jo, když jde o zločin, sebelepší kamarád v tu ránu není kamarádem. Zákon je zákon. Tato kriminálka poukazuje na reálné skutky poválečné doby. Natočený příběh je podle postupů své doby a tak na dnešní dobu již vyznívá krapet rozporuplně. Značně se tlačí na psychologické výjevy zubaře a na skromnost jeho kamaráda. Opět tu vyznívají klasická fakta, jako to, že zločinci to nemají v hlavě v pořádku a policajti jsou dobráci od duše. A tak těžko posoudit, co že je to vlastně za žánr. Hodilo by se zařazení mezi psychologické krimi. Je to bez napětí, bez akce, prostě bez ničeho. Jen prostoduchý poválečný příběh a nic víc.
avenis
avenis
8 143 bodů
6
Dobrý, dramatický a patetický film z padesátých let o síle pokušení, kterému podlehne mladý zubař. Dvakrát ukradené zubařské zlato přináší smůlu. Za pozornost stojí mladinká Jana Brejchová a pohledný Robert Vrchota. Ale hlavně překrásná vila na Červeném vrchu v Děčíně.
miza
miza
2 336 bodů
6.5
Zajimavý film z konce války.Osobně jsme u něj hodně přemýšlel.Opravdu dobré téma scénaře.

Dodatečné informace

Původní název:
Zlatý pavouk (více)
  • Československo Zlatý pavouk
Premiéra v ČR:
22. 2. 1957
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění