Zelig

74%
Zelig

Poněkud výjimečné místo ve filmové tvorbě amerického spisovatele, herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena zaujímá snímek Zelig. Hlavním hrdinou je jistý Leonard Zelig, jehož životní příběh údajně ve 30. a 40. letech dvacátého století vzrušoval celou severní Ameriku. Je to v podstatě nešťastná osobnost, jejíž hlavní touhou bylo zařadit se, patřit do lidské společnosti. Tato touha se projevuje postupně zcela jedinečným způsobem, nazvaným chameleonství. Leonard Zelig je totiž ve snaze sounáležet, schopen potlačit svoji identitu a přijmout na sebe podobu jiných lidí. Již v řadě předchozích titulů Woody Allen prokázal širokou mnohotvárnost a plasticitu své představivosti a tvůrčí fantazie, tentokrát příběh smyšlené postavy vytváří s jakýmsi důrazem na věcnost a historickou objektivitu. Tomuto záměru přitom působivě napomáhají fiktivní archivní záběry a výpovědi těch, kteří se se Zeligem někdy setkali: psychiatrů, filozofů, celebrit té doby (takže jej vidíme se skutečnými americkými prezidenty Coolidgem a Hooverem či slavným dramatikem Eugenem O´Neilem). Film ale nabízí více, než pouhé zachycení ojedinělého a senzaci slibujícího jevu, dotýká se ošidnosti popularity a někdy také nepříliš pozitivní role sdělovacích prostředků v osudu jedince.



Scénář:

Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Kdybych nevěděl, že Jára Cimrman vznikl daleko dříve, tak bych si myslel, že se pánové Smoljak a Svěrák inspirovali od Woodyho Allena, ale vypadá to přesně naopak. První polovina tohoto krátkého snímku je čistě Cimrmanovská, byť Americká. Film mě ale tolik nebavil, Cimrman je holt náš a dva výše zmínění borci vybudovali kult kolem něj neskutečně a do detailů. Zelig je ale hezky zpracovaný a podařilo se krásně našroubovat starou dobu, nebo jí věrně napodobit ve vzpomínkových záběrech.. hodně zvláštní film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Jsem trochu na rozpacích. Jako naplnění Allenova záměru je to takřka bezchybné, ale tak na to se nehraje. Dokumentární formát přestane být zajímavý po čtvrt hodině a mě by mnohem víc bavilo sledovat klasický film o tomhle hrdinovi. Na druhou stranu mě samotný Zelig coby postava zaujal a bavil. Navíc skvěle pasuje do Allenova snadno pochopitelné, ale pořád chytré životní filosofie, která je sama o sobě zajímavější než kterýkoliv jeho film samotně. 70 %
Fingon
16 886 bodů
8
Velký kacíř prohlašuje: dobré, ale Jára Cimrman, ležící, spící lepší!

Dodatečné informace

Původní název:
Zelig (více)
  • USA Zelig
  • USA Identity Crisis and Its Relationship to Personality Disorder
  • USA The Cat's Pyjamas
  • USA The Chameleon Man
  • USA The Changing Man
  • USA Зелиг
Země původu:
USA
Tržby:
11,8 mil. USD (celosvětově)