Východní přísliby

75%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Sakra tohle bylo prostě něco. Něco tak drsného,reálného a brutálního se jen tak nevidí. Viggo Mortensen byl skvělý a pokaždé,když se objevil na scéně film dostal specifický náboj. Tady toho není moc co vytknout. Za málo peněz hodně muziky. Cronenberg boduje!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Velmi poklidně se tvářící se gangsterka, která má ale pod povrchem pěknou sílu. Příběh je to pěkný, byť ne úplně originální. Viggo Mortensen chladný a perfektní, krvavé scény velmi podařené, pěkná stabilní kamera a celkově je snímek po vizuální stránce hezky provedený. Spokojenost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Přesně tím, čím mě Dějiny násilí odradily, si mně Východní přísliby získaly. Cronenberg se vážně nezapře. Surové, ale ne časté scény, useknutý konec s většinou dějových linií otevřených a stoprocentní sázka na atmosféru příběhu. Poprvé od LOTRa mi není Mortensen vyloženě nepříjemný a jeho ruský přízvuk je cool. Ne, že by to bylo jen o cool přízvuku, ale přeci jen si nejsem jistý, jestli se mi z toho za měsíc vybaví i něco jiného. Zatím ale film celkem působí 80%
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Východní přísliby již od úvodních minut nabízí takový příběh, že vás vtáhne bez zákrut do děje a jeho dokoukání záleží čistě na tom, co jste schopni snést. Cronenberg šel skutečně do hloubky a připravil naprosto autentické prostředí. Rusové vypadají jako Rusové, i když je hrají jiné národnosti. Přestože byl snímek financován silnou mezinárodní korporací Cronenberg film natáčel s malým štábem a v reálném prostředí za plného provozu. A myslím si, že je to na filmu vidět. Pro mě majstrštyk.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Jeden by ani neuvěřil, že to nenatočil zasloužilý člen ruské mafie. Mrazivě autentické nahlédnutí do krvavého světa zločinecké organizace, který se začne otřásat v základech po nalezení diáře jím zneužívané nezletilé prostitutky. Příběh jednoduchý, bez výrazných neočekávaných zvratů, ale zato autorsky okázale natočený, s Cronenbergovým tradičním citem pro intenzivní a šokující násilí a dobře rozpracovanou psychologií několika ústředních aktérů, jejichž činy jsou vzájemně úzce propojeny. Už tak tísnivá atmosféra ještě dynamizována tím, že o jedné postavě skoro celou dobu nevíme, kam ji zařadit a co od ní očekávat (Mortensenův frajerský posluhovač). Herci do jednoho výborní, scénář poměrně chytrý a scéna fyzického souboje v sauně jednou z nejkultovnějších za poslední roky. Nebýt strojeného happyendu a několika žánrových klišé, byla by spokojenost ještě procentuálně výraznější..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Režisér David Cronenberg na můj vkus překvapivě hodně sází na jistotu.. Jedná s o druhou spolupráci dua Cronenberg a Viggo Mortensen, kterou nakonec doplní ještě dva projekty.. Jak v Dějinách násilí sázel na psychologické dopaty a pohrával si s atmosférou, tak zde dělá vlastně totéž.. Jen si prostředím zvolil rovnou ruskou mafii. A podle mě mu tyhle komorní žánrový kriminálky nejdou. Není tady žádná snaha vám představit ten svět a uvést vás do chodu, kdy chápete, co ty postavy dělají, když zrovna nejsou na plátně. Velkou snahou mu budiž polidštění těhle společenských vyloučenců, ale úplně to postrádá to Coppolovo kouzlo a šmrnc. Snímek nikam nespěchá, přestože mu téměř od prvních chvil hoří koudel od krátké stopáže, která je pro tomhle filmové téma úplně nepochopitelná. Příběh na mě působí neskutečně chladně a odměřeně, příběhem mě to neponořilo a emocemi úplně minulo. Taková béčkařice, kde se omylem vyskytli herci, kteří umí bravurně zahrát asi všechno. Minimalistická podívaná, kterou táhne duo Viggo Mortensen a Vincent Cassel? Aha to vůbec.. Ano, zmíněné herecké duo funguje výborně a ve všech svých protikladech dokáží upoutat, ale na mě to působí jak leklá ryba.. Ale pak je tu ta sauna.. Scéna, která do tohohle filmu nějak nepatří. Na malém prostoru téměř dokonalá dravá scéna, která svojí přirozeností a surovostí plivne tomu pomalému tempu do tváře. Ne, to všechno předtím není žádná výstavba! Takový film mě štve, v tolika věcech by se to dalo udělat jinak a bylo by to naprosto ikonická gangsterka, ne my radši budeme soucítit s někým, kdo nezabíjí děti... Jinak Viggo jako mafián působí jako totální klasa, kdy ještě dneska bych mu nějakého "Frankieho Kudlu" s chutí dohodil. 60%
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
niekomu moze druha spolupraca Cronenberga s Mortensenom (po vynikajucom History of Violence) prijst prilis jednoducha a priamociara, ale to by za kamerou muselo stat nejake nemehlo a nie kanadsky body horor guru. ked Cronenberg serviruje divakom steak, tak na nom nikde nenajdede kus sadla ktore tam zostalo nedopatrenim a skazilo by vam chut...
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Nevím teda, v čem spočívaly ty východní přísliby... ale určitě neslibovaly nic hezkého. Prvoplánová dehonestace Rusů je tu zjevná, stejně jako Mortensenova zdrženlivost. Za tím něco bude... a bylo. :)
Dějová linka je celkem zajímavá, takový propletenec ruské mafie a rodinných trablů. Kdo je ten hodný a kdo je ten zlý? A v tom se plácá rusko-anglická porodní asistentka - motorkářka.
Vigo Mortensen ukázal nejen zadeček, ale i předeček a i pod tím tetováním mu to nesmírně slušelo.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Syrové, drsné a dokonale vygradovné, přestože chybí hranice, kde gradace začíná a kde končí. Cronenberg rozplétá a zaplétá až příliš snadno, vše ale překrývá neskonalým režijním umem. Mimochodem, poprvé od Pána prstenů mám pocit, že Aragornův Mýtus padl a nastupuje Mortensenovo očištěné herecké Ultimátum.
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Jeden z koukatelnejch Cronenbergů.