Záskok

69%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Naivní obchodní absolvent je povýšen na prezidenta obchodní společnosti v rámci plánu o akciový podvod. Lehce humorný snímek se pohybuje v oblasti neokázalého romantismu se směsicí vážnosti, komediálních gagů a místy i grotesek. Co na první pohled upoutá je neobvyklá atmosféra a skutečně vážný tón v karikatuře, ve kterých se ukrývá i kus pravdy. Film je tak ve svém vyznění daleko hmatatelnější, než by se na první pohled zdálo. Zvláštní film, který ke správnému uchopení potřebuje i zvláštní divácký pohled. To, oč tu běží,je především morálka, která je cizí pro mnoho lidí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Tahle hravá poloha Coenů mi dost sedne. Je to milý a příjemný film, který přitom nepůsobí vlezle. Možná že samotný románek mohl být propracovanější, ale jinak si přesně takhle představuju kvalitní rodinný film "pro každého".
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Zkouknul jsem, pobavil jsem se a hodnotím. Nic průlomového.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
"Dokázal by imbecil vymyslet tohle..." Zázračný kruh, který pro mě paradoxně neuzavřel, ale spíš otevřel pozoruhodnou filmařskou práci dvou bratrů. Už tenkrát dokázali svůj trademark prezentovat v zajímavém (a divácky asi ne úplně typickém) hávu filmového postupu. A ačkoliv Tim Robbins bude už navždy Andy Dufresne, pro fajnšmekry možná Griffin z filmu Hráč, jeho nejzábavnější role pro mě bude vždycky úžasné ztvárnění Norviila Barnese.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Na tento film jsem narazil, když jsem vyhledával satiru a opravdu to je satir na korporaci. Někdo tento film stylově přirovnává k Burtonovi a současně se zmiňují pojmy jako "hravost". To vše je na místě. Hudsucker Proxy má takový pohádkový nádech: To je dáno značně groteskní pojetím, které je velmi výstřední. Postavy mají až karikaturní pojetí (namydlený ťulpas, obsluhovač výtahu, ostrá novinářka...) a současně to (nejen) svou rychlo-mluvou připomíná filmy z 40. nebo 50. let (třeba Život je Krásný z roku 1946). Rychlá mluva je otravný prvek starého Hollywoodu. Producenti věděli, že na filmy se víc chodí, když mají dobré tempo, což mylně považovali za rychlost/rychlý spád. To vedlo k nepřirozeným, afektovaným a poněkud křečovitým hereckým výkonům, protože herci byli instruováni k rychlé mluvě. V dětství mi takový herecký projev byl natolik nepříjemný, že jsem na staré filmy koukat prakticky nedokázal. Stále to považuji za vadu (tvůrce by měl cítit, že občas je vhodné nechat scénu volně dýchat), ale už v tom spatřuji i jisté kouzlo. Coeni se o toto kouzlo pokouší, ale možná tlačí až příliš na pilu. Ona ta afektovanost a umělost totiž na jednu stranu otravné je. Paradoxně mě film ale začal pořádně bavit až v momentě (čas 0:29:00), kdy se Robbinsův Barnes stal nastrčeným prezidentem společnosti a na scéně se objevila novinářka v podání Jennifer Jason Leigh (ta mě bavila i v Osmi Hrozných), které to přijde jako nějaká habaďůra. Tahle novinářka mluví strašně rychle, což ale dává smysl vzhledem k frenetičnosti její profese - současně má ostrej jazyk, je asertivní a cynická. To činí kombinaci, která to pro mě činí snesitelným. Nejhorší je, když je postava neustále pozitivní a rychlost její mluvy není kontextuálně smysluplná. Film mě od té doby bavil dalších 40min (do času 1:10:00), kde byla na trh uvedena obruč a celé rozvíjení tohoto konceptu bylo humorné. Posledních 40 minut ale nastane taková okoukaná dramatická linka, které není zábavná, jelikož film nestojí na kvalitách příběhu (o čemž vypovídá i deus ex machina rozhřešení). Stojí převážně na roztodivných postavách, což je takový Coenovic trade mark. Problém je, že afektovaně přiblblý protagonista mě docela sral, takže těch posledních 40 minut, které se k němu zase více váží, mě nebavilo i z tohoto důvodu.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
8
Film jsem plně docenila až po shlédnutí filmu Meet John Doe od F.Capry. Všem tento postup doporučuji ;)
tindersticks
tindersticks
746 bodů
4.5
Kdysi dávno se mi tahle stylizovaná (podle interíerů jsem si tenkrát myslel, že režisérem je Tim Burton) a schválně lehce ujetá historka líbila. Ovšem po letech jsem měl co dělat, abych se dodíval a to hlavně kvůli střední části, kde se, jak to říct, nic neděje. Kdo nechce vidět komplet Coeny, tak tenhle film bych vynechal.