Záhada hlavolamu

70%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Zkrácená verze Záhady hlavolamu nedopadla vůbec špatně. Klobouk dolů před zpracováním, protože v devadesátých letech se moc nedařilo a vše působilo tak nějak stejně, ale Záhada hlavolamu si zachovala dost velkou část z původní atmosféry a děj není extra ochuzen. Za mě velmi dobré.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
ako vacsina mladych chlapcov som foglarovky hltal (i ked som mal radsej chlapcov od bobrej rieky ako rychle sipy) a bol som nadseny faktom ze zo zahady hlavolamu vznikol film (o to vacsie bolo moje sklamanie ked sa nakoniec film u nas v kine nepremietal pre nedostatok zaujmu...). i dnes ma film dobru atmosferu (polorozpadnute budovy v stinadlach) ale je dost casto vidiet ze ide o rezijneho debutanta. skvelu kameru a slusnu hudbu zhadzuju dole neskutocne slabe herecke vykony vsetkych zucastnenich, ktori i ked su typovo presny su herecky tragicky...
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Krásně tajemně zachycená ponurá atmoška staré Prahy, stejně jako v seriálu. Celkově je to možná o trošku slabší, ale i tak si to zachovává tu svoji Foglarštinu. Snad někoho nenapadne to natočit v dnešní době, budeme se modlit :-) 76%
avenis
avenis
7 963 bodů
10
Moje Rychlé šípy... Tato foglarovka je nedílnou součástí mého dětství a dialogy z kresleného komixu či z knihy mám pevně vryty v paměti. Viděla jsem kdysi seriál, viděla jsem i tento barevný film. Oba jsou naprosto skvělé. Nelze dokonale zobrazit a rozpohybovat kreslené a stylizované postavy. Leda že by je roz-animoval kreslíř a animátor.Nelze chlapcům dát dokonalý hlas, protože při četbě si každý dosadí jiný hlas, jinou intonaci. Tuto barevnou podobu kreslených Rychlých šípů shledávám velmi uspokojující mou představu o filmové podobě a obdivuji odvahu režiséra, že se do toho vůbec pustil. Bravo! A díky. (9.2.2014)
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
8
„Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece. Pak točíme za vyčnívající osten ježkem, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou dva jiné ostny, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu. Popostrčíme předním ostnem ježka tak, aby jeho dva kolmo nad sebou se nacházející ostny pronikly protilehlým otvorem co nejvíce ven. Potom za přední osten sklápíme celý hlavolam jakoby dolů, až jak zadní dva vyčnívající ostny dovolí, a poněkud doleva. Tím ježek dostane v kleci takovou figuru, že všechny jeho ostatní ostny, které jinak překážejí jeho vyklouznutí ven , zmizí z jiných otvorů klece v jejím vnitřku a zaujmou příznivou polohu k nejširšímu otvoru. A pak stačí už jen ježkem kroutit za nejdelší vyčnívající osten střídavě sem a tam. Přitom se osvobozuje ježek stále víc a více svými ostny z klece, až je venku úplně. A nazpět se dostává způsobem přesně opačným. To už je snadné!“
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Atmosféricky naprosto dokonalé, stínadla jsou natočeny tak působivě, že tento dětský film působí v některých momentech jako temný thriller nebo až jako horor. Atmosféra je tedy velkým plusem, tak jako černobílé flashbacky s Janem Tleskačem a především ta temná hudba, která sem naprosto sedí a atmosféře dodává ještě větší tajemno. Příběhově je to totožné s Foglarovým románem, takže to je bez problému. Jedinou výtkou a hlavním záporem, nedostatkem a hlavně průserem, jsou herci. Herci v tomto snímku je naprostým průserem, který akzí dojem celého filmu a posílají ho do kytek. Dal bych i více, protože si to tento snímek zaslouží vším kromě těch herců, ale myslím, že herci jsou podstatnou částí filmu, a pokud to svojí přitomností kazí a každou svou pronesenou replikou ve vás vyvolávají smích z jejich otřesného herectví, já nemůžu jinak a proto dávám průměrné 3*.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
S tímhle Kotkovým porevolučním filmem je to trochu horší než s Bočanovým televizním seriálem ze šedesátých let. Dostáváme sice jako přidanou hodnotu barvu, máme tu o poznání lepší casting, ale pokulhává atmosféra, akce, vtip a ostatně i hudba. Přesto díky za ten pokus o resuscitaci legendy. Škoda, že jsme se nedočkali pokračování v podobě Stínadel, která se bouří a Tajemství velkého vonta. Marně dosud čekáme i na vydání Záhady hlavolamu na DVD.
saboter
saboter
3 564 bodů
7.5
Typická a nezaměnitelná atmosféra je tak boží že si film oblýbíte typický příběh který je tak promyšlený taktéž a i nezapomenutelné výkony herců nebo pro děti hlavního antihrdiny zkrátkla vás to stane jen průměrnost příběhu a i hudba je super.
kawa
3 388 bodů
6.5
Filmové zpracování foglarovské předlohy se moc nepovedlo, atmosféra funguje až na konci filmu, ale obsazení ani nekvalitní filmový materiál tomu nepomohl. Takže zbytky mýtické Prahy už to nezachrání. Místy tempo funguje, ale především začátek filmu je nudný.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Plně souhlasím s názorem bidloboxe.Musíme jen doufat,že někdo ještě někdy otevře knihy p.Foglara a natočí něco.On si to za to kouzelné dětství při čtení pod peřinou zaslouží.