Zabil jsem Einsteina, pánové...

79%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Perfektni České SCI-FI typické pro sedmdesátá léta ( toto je rok 1969 ) který odstartoval éru filmů, jako je Zítra vstanu a opařím se čajem atd. Tento kousek patří k mým oblíbeným. Plno zvratů, návratů zpět do minulosti a kopec srandy. Navíc co herec, to osobnost.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Když jsem byl mladší, hodně jsem si pletl Zabití Einsteina s Opařením Čajem. No, nechápu moc dobře proč, protože ta kvalita jednotlivých snímků je diametrálně odlišná. U Einsteina jsem se většinu času šíleně nudil a jediná věc, která stojí za vypíchnutí je striptýz Jany Brejchové, díky které jsem to tedy neměl problém dokoukat do konce :) 4/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Česká je česká a tahle je suprová, plná komediálních situací a dějově perfektní.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8.5
Oldřich Lipský byl formát. Tenhle film dokáže člověka zničit. Už jen při čtení obsazení, se člověk usmívá v očekávaní velkolepého humoru. Koho vyzdvihnout? Nevím, všichni jsou výborní. Při sledování těchto komedií z 60. let, se člověk jen diví, co to dnes vzniká za hovadiny.
avenis
avenis
8 056 bodů
8
Moore: "... také říkal, že to tu zapáchá."
Wertheimová: "Co capacha?"
Moore: "SMRTÝ."
Wertheimová: "Smrdý?"
Moore: "Smrdý."
Wertheimová: "Ten hulvát! Ten gauner! To by mohla byt taky... moje smrdý!..."

Po cirkusech, westernu a experimentu sáhnul Oldřich Lipský po sci-fi. Podařilo se mu předpovědět "selfíčka na tyči". :) Kombinace blízké budoucnosti a vzdálené minulosti je hodně kontrastní, ale zábavná. Všichni si umí udělat legraci sami ze sebe kromě madam Brejchové. A proto Stella Zázvorková tady perlí.
Dva muži nesou na tyči lustr: "Rukulíbám, milostpaní, už to neseme," Madam Wertheimová: (špatně česky) "No konečnyk. To to trrvalo..."
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Koncem šedesátých a v sedmdesátých letech se u nás sci-fi filmům dařilo. Tento je možná o něco absurdnější než mnohé jiné, ale hraje zde celá plejáda známých českých herců a hereček, jejichž komické eskapády sledovat je prostě požitek. A Petr Čepek, který zprvu tuto roli odmítl, je jako Albert Einstein velmi uvěřitelný!!! Vryla se mi, nevím proč, do paměti hláška: "Zastřelil člověka, jako by to byla nějaká koroptev!" Ale vtipných hlášek a postřehů tam bylo dost. Oldřich Lipský, Josef Nesvadba, Miloš Macourek, to jsou stálice, co nezklamou!!
jirka26
6 288 bodů
8
ČESKÁ KLASIKA.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
8
Co když to byl ten Rus, ten... - Eizenštein.- Ten v Praze nebyl. - Né? To se divím.
Rok 1969 a další hlášky, které vyznívají mnohem sarkastičtěji, když to divák začne vnímat v dobovém kontextu.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Hezká parodie na sci-fi, pokud to měla být parodie. Kdyby ne, to by byl hezký paradox :).
kawa
3 388 bodů
9
Slavná česká sci-fi komedie o tom, kam se posunula budoucnost lidstva, když profesor Einstein nepřišel 26.5.1911 o život, ale úplně jiní lidé. Vědecká výprava z budoucnosti v secesní Praze se Sovákem , Lipským, tehdy ještě šarmantní Brejchovou. Výrazné kostýmy, hodně dobré výkony herců v druhém sledu, Janžurová, Zázvorková, Kopecký, překvapivě i Čepek. Tvůrci s invencí a kreativitou připravili film (jeden z mnoha) na který by dnes bylo vyplýtváno milióny dolarů bez efektu.