Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

70%
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
Plakát traileru

Povídky Jaroslava Haška tvořily spolehlivou zásobárnu námětů, do níž i v 50. letech filmaři rádi sahali. Ve čtyřech inscenačně zveličených příbězích, zarámovaných projekcí pouťového biografu, si Oldřich Lipský liboval v secesních kostýmech a neškodné satiře na pokrytectví mezi \"lepšími\" lidmi. Pozdější hvězdu Formanových filmů Vladimíra Pucholta tu zastihneme jako odmlouvajícího žáka, jenž odmítá opustit školní záchodek. Jako komentátora rozpoznáme Jan Wericha.




miza
miza
2 336 bodů
7
Je to asi poslední zpracovaní povídek J.Haška které bylo natočeno.Já věřím,že někdo bude pokračovat v této tvorbě i vnešní době.Hašek si to určitě zaslouží.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
1 574 bodů
7
Máte pravdu, délka filmu je 2726 metrů, což odpovídá 96 min. Obvykle uváděná metráž je tedy nesprávná, opravuji. Děkujeme za upozornění. P.S. Jinak obecně, většina údajů týkající se délky se (nejenom) u českých filmů může řádově v 2-3 minutách lišit. Příčinou je skutečnost, že v minulosti nebyly veřejně známé skutečné délky filmů v metrech a navíc se počítalo s 24 okénky za sekundu (obvyklá frekvence promítaček). V současnosti se při přepisech na DVD či pro televizi používá frekvence 25 okének za sekundu, čímž se film "zkrátí". Důvodem pro toto zrychlení byla v minulosti snaha TV stanic ušetřit čas pro reklamu, u dvouhodinového filmu v 25f/s se totiž ušetří téměř 5 minut, aniž by to divák poznal.

Dodatečné informace

Původní název:
Vzorný kinematograf Haska Jaroslava (více)
  • Československo Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
  • Československo Vzorný kinematograf Haska Jaroslava
  • Československo Jaroslav Hasek's Exemplary Cinematograph
Premiéra v ČR:
1. 6. 1956
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění