Výstraha

29%

Dlouho chystaný film pojednává o složité výstavbě zničené továrny na výroby benzinu. Vyznačuje se vypjatým politickým akcentem: odsuzuje imperialisty, kteří už na konci války továrnu bombardovali, aby se zbavili konkurence, odsuzuje rovněž ničemné agenty, kteří chtějí škodit. Proti nim stojí pracovití budovatelé, kteří s písní na rtech prokazují, že práce je doopravdy první potřebou člověka. Scénář sepsala Marie Majerová, hudbu složil E.F.Burian.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6
,,Pilně pracujte ! Čím   více budeme mít benzínu a   jiných chemikálií, tím   silnější bude republika ! A   čím silnější bude   republika, tím lépe   udržíme MÍR !'' Slova   Klementa Gottwalda z tohoto   silně agitačního barevného   filmu, která značí,   očempak to bude tentokrát.   Američané rozbombardují   české rafinérie v Sudetech,   aby se zbavili konkurence a   mohli vyvážet benzín svůj   a vydělávat na tom. Rudí   dělníci tomu nechtějí   připustit, a tak vybudují s   trosek -Stalinovy závody- a   začnou vyrábět benzín   svůj. Imperialisté kují   pikle, záškodničtí agenti   se snaží vše hatit seč   můžou, ale je jim to stejně   houby platné. Vítězný   únor se blíží. Že to   všechno končí památnou   Gottwaldovou větou o návratu   z hradu snad ani nepřekvapí.   Že byli české rafinérie   skutečně Američany   bombardovány je historický   fakt, ale takové   překroucení dějin jaké je   vidět v tomto filmu si   zaslouží přesdržkovou. Po   technické stránce je však   natočen zručně a osobně   považuji umění filmařů za   trestuhodné plítvání.   Zajímavé je, že jsem měl   možnost vidět kopii se   stopáží 83 minut a dost   často to bylo na snímku   znát. Při střihu začínala   hudba, atd. Nůžky měl   ještě tehdejší režim,   anebo už ten dnešní? Z   historického hlediska je to   škoda, protože to ukazuje,   co se v padesátých letech   točili za slátaniny a jak se   oblbovali občané v zájmu   Sovětského svazu.
Fingon
16 886 bodů
4
Úvodních deset-patnáct minut je mimořádně zábavných: plastiková letadýlka létají nad kouřícím modelem, v Ženevě sídlí cosi nedefinovatelného a hlášení z rádia o tom, že na kopcích stojí americké tanky... oprava, sovětské tanky, už dokáže překonat jen partyzánka, co zastřelí Němce vykukujícího zpoza tanku a následně se pověsí na bratra z Rudé armády a zatáhne ho do křoví... no a ten zbytek už je takový klasický, žíly mi to netrhalo. Pozn. Kopie, kterou jsem viděl, měla pouze 83 minut a minimálně na dvou místech začala hrát na okamžik hudba, aby byla okamžitě utnuta a začala scéna s úplně jiným pokračováním zvukouvé stopy.

Dodatečné informace

Původní název:
Výstraha (více)
  • Československo Výstraha
Premiéra v ČR:
4. 6. 1954
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění