Duchové Marsu

46%
Duchové Marsu

Intergalaktická policistka Melanie Ballard se svým týmem dostala za úkol přepravit nebezpečného zločince zvaného Desolation Williams do vězení u města Chryse na planetě Mars. Ocitáme se v budoucnosti vzdálené dvě stě let, kdy kolonizace Rudé planety už není jen snem. Jenže posádka na Marsu náhodou vykopala pradávný marťanský obranný systém a ten přiláká válečné duchy původních obyvatel planety, kteří ovládnou většinu lidí. A když Melanie a její tým přistanou, pochopí, že všichni, včetně vězně, musí spojit své síly, aby přežili útok pomstychtivých duchů, toužících po jediném - zničit na Marsu vše, co pochází ze Země.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
3
John Carpenter byl vždy zárukou hororové zábavy a tak překvapilo toto jeho hororové-sci-fi, které se stalo naprostým průserem. Nestál sice moc, což je ostatně i vidět a zrovna u Carpentera to není nic překvapujícího, avšak při rozpočtu 28 milionů dolarů vydělal pouhých 8,4 milionů dolarů. Tento žánr odehrávající se na jiné planetě mu zkrátka nějak nesednul. A to námět ve své jednoduchosti není zrovna nezajímavý. Policejní jednotka přiletí na planetu Mars vyzvednout vězně, ale netrvá dlouho a zvrhne se to v zoufalý boj o přežití s podivnými existencemi, kteří vypadají, jakoby přímo vypadli ze snímku ´Šílený Max: Bojovník silnic´ (1981). Každopádně snímek hodně odkazuje na Carpenterovi starší snímky, aniž by si to kdo uvědomoval. Celé se to v podstatě odehrává na jednom jediném místě, jako ve snímku ´Věc´ (1982). Obsažena je zábavná estetika všeho možného i nemožného, jako ve snímku ´Velké nesnáze v malé Číně´ (1986). Akční scény útoku zase připomínají ´Přepadení 13. okrsku´ (1976). Celková atmosféra hodně se přibližující k snímku ´Útěk z New Yorku´ (1981). A takto by se dalo pokračovat dál. Carpenter opět použil své oblíbené téma o obležení. Zdánlivě věčná temná noc, klaustrofobické prostředí a nepřátelský svět z lidského vnímání slibující mnohé. Hlavně úzkost a paranoiu, která se však tentokrát minula svého účinku. Katastrofou je totiž scénář. Tolik nelogičností a podivného chování postav aby divák pohledal. Třeba poručík Melanie Ballard. Jednu chvíli se při ohrožení nezmůže na nic a později ve stejné situaci, jak se jednoduše říká, všem nakope prdel. Hm... Vývoj děje je kostrbatý a postrádá smysl ve zvratech. Vypadá to zkrátka jako nepovedený sestřih seriálu. Při přimhouření očí se dá snímek považovat s jistou mírou za zábavný, avšak nepřesvědčivostí a vůbec celkovou ponurostí u Carpenterových fanoušků moc nebo zcela vůbec nezaboduje.
Fingon
16 886 bodů
2
Chudák Carpenter stárne a režijně i hudebně už se nejspíš vyčerpal. Škoda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
když jsem tento film viděl poprvé, tak mě děsně štval. Dnes se jen trapně omlouvám. Tohle je Carpenterovka jak vyšitá, jen se naprosto nehodila do doby svého vzniku a člověk jí docení vážně až s odstupem. Do té doby neznámý Jason Statham zde dokazuje, že na to má a celkově to chce náladu, ale je to fajn.


Dodatečné informace

Původní název:
Ghosts of Mars (více)
  • USA Duchové Marsu
  • USA Ghosts of Mars
  • USA A Mars szelleme
  • USA Apeili ston Ari
  • USA Duchy Marsa
  • USA Duhovi Marsa
  • USA Duhovi s Marsa
  • USA Fantasmas de Marte
  • USA Fantasmas de Marte de John Carpenter
  • USA Fantasmas de Marte, de John Carpenter
  • USA Fantasmi da Marte
  • USA Fantômes sur Mars
  • USA Призраки Марса
Země původu:
USA
Rozpočet:
28 mil. USD
Tržby:
14,01 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Duchové Marsu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch