Vynález zkázy

82%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Tak tohle je klasika. Další česká Verneovka, která se povedla. I když dnes triky působí úsměvně, ( to je naprosto normální ) skláním se opět před uměním a novátorstvím Karla Zemana. Jedninečný styl, jedinečné zpracování, jedinečná podívaná. Film by si možná zasloužil i více než 81 minut.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Po technické stránce naprosto dokonalý trikový snímek nemající ve světové kinematografii konkurenci. Karel Zeman byl v této věci Mistr svého oboru, což uměl náležitě zužitkovat. Oživit ojedinělé ilustrace nám dobře známých ´Verneovek´ byl s ohledem autora příběhu dobrý tah, který se ve všech směrech vyplatil. Téma zneužití moderní techniky ve vojenství nijak nezestárlo a platí do dnešních dnů. Tzv. století páry v tomto směru bylo vyzdvihnuto naprosto ideálně s Verneovskou fantasií sobě vlastní. Film se právem stal českým filmovým klenotem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Já uznávám Zemana, velmi. Ale tenhle film je tak strašně špatně a nezajímavě odvyprávěný! Skutečně mám problém udržet pozornost.
muzz
muzz
18 035 bodů
7
Bez ohledu na to, že byly nějaké krásné časy v Gottwaldově :) prostě vynikající film režiséra Zemana, jako ostatně od něho vždy. Zvláštní, jak se poetičnost Hrubína snoubí s humorem Brdečky (Limonádový Joe), je to fakt znát. Herecké výkony odpovídaly scénáři, podle mne vynikající.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Ve filmu Vynález zkázy Karel Zeman naprosto předběhl svou dobu a právem získal za toto mimořádné invenční dílo Velkou cenu na EXPO v Bruselu v roce 1958, kde doslova ohromilo svět. Známý kat Rudého práva Jan Kliment popisoval, jaká atmoséfra byla na novinářské projekci v Bruselu, kde i cyničtí kritici plesali jako malé děti. Jeden belgický novinář dokonce napsal: „Méliére nezemřel. Je to Čechoslovák a jmenuje se Karel Zeman.“ Film měl ohromný úspěch po celém světě a prodal se do 72 zemí! Až do úspěchu filmu Vesničko, má středisková to byl bezesporu nejúspěšnější český film všech dob! V prestižním americkém Variety vyšlo:,,Máme dojem, že vstupujeme do ilustrací Verneových knih, které oživly“, stockholmský Ny Dag otiskl:“Vynález zkázy je prostě nesrovnatelný. Máme zde na mysli, jak se verneovským předlohám dostalo života. To nejsou živoucí obrazy, je to sám život“, římský Vie Nuove publikoval:“Ve Vynálezu zkázy…nacházíme konečně i výzvu k míru a bratrství, vyplývající z humánních myšlenek, vlastních tomuto plodnému francouzskému spisovateli.“ Vynikající recenze vyšly také denících v jako v káhirském La Bourse Egyptien, aténském Avgi, amsterdamském Algemeen Dagblad a mnoha dalších. Vynález zkázy také nepotvrdil, že doma není nikdo prorokem, protože úspěch slavil i u českých diváků. Do kina na něj přišlo neskutečných 2 417 616 diváků, takže nakonec i ty fámy o ruinování národního hospodářství se pochopitelně nenaplnily. Film byl restaurován a představen na obnovené premiéře na EXPO v Miláně v roce 2015, kde měl rovněž velký úspěch, což je patrné z oslavných článků prestižních The Hollywood Reporter nebo Variety.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
S přihlédnutím k tomu, jaké měl Karel Zeman při natáčení podmínky a finanční prostředky, nemohu hodnotit jinak. I přes úsměvné efekty se mu totiž povedlo stvořit nesmírně poutavé dobrodružství, jehož kouzlo je nyní po víc jak 50 letech možná ještě větší. Více než kde jinde tady Zeman dokazuje, že byl jedním z největších průkopníků, kteří posunuli hranice kresleného filmu o pěkný kus dopředu..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Geniální dílko z rukou českých tvůrců.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
6
Karel Zeman je génius české filmotvorby, v 50. letech se Československo i díky němu dostalo na filmovou mapu. Tohle sice není ten dle mého jeho nejlepší snímek (o tři roky mladší Cesta do pravěku je jak tématem tak i samotným provedením zkrátka o kus jinde), ale i tak se nedají některé kvality upřít. Samotný příběh má obrovské poselství, které do knižní předlohy rozpracoval mimořádný Jules Verne. Dá se těžko hledat osobnost, která udělala pro science-fiction žánr více... Vždycky jsem měl problém s filmy, které mísí hrané prvky s malovanými kulisami, pokaždé to mělo na zážitek rušivý efekt. Je to celý děsně naivní a zoufale sází na duši dobrodruha v každém z nás. Ona tam je, ale má omezenou kapacitu podobných filmů. Nebaví mě tady ta dramatizace, která je pro mě úplně prázdná, bez emocí. Stejně tak to na můj vkus postrádá takovou kouzelnost (to filmové čaro, jaké má legendární Cesta na Měsíc - a jako posunul se film za těch 53 let o takový kus?). Škoda, že se tohle dílko rozhodli Česi ušmudlat, když mě by zrovna tady přišlo daleko lépe sedící zase francouzká animovaná škola. Můžeme jen děkovat mistrovské profesní práci Antonína Horáka, nějak pochybuji, že by bez něj byl Karel Zeman takhle brán. Cením to, ale k zábavě to má ještě daleko. 65%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Film natočený za "bagateľ" imagitívneho génia Karla Zemana. Úžasné dielko, ktoré síce už veľa súčasníkov nezaujme, no bezpochyby tým tvorcovia predbehli dobu. Z trilógie Vynález zkázy, Cesta do pravěku a Barón Prášil táto svojrázna Verneovka za mňa s obrovským náskokom vedie. Niekedy vás ani limitácia vašej doby nezastaví, aby ste natočili vizuálne dychberúci kus, ktorý ešte navyše skvelo ukazuje imaginácie iného, ešte známejšieho francúzskeho tvorcu. Spokojný by bol tvorca predlohy, ako aj tvorcovia filmu a rovnako aj divák. Win, win. Známka: S
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
Co k tomuto filmu říct? Snad jen paráda. Karel Zeman byl jedinečnej. Fantazie. Herci tak to byla další perfektní část tohoto filmu. Navrátila jsem snad vůbec neznal, ale nejvíc mě překvapil Tokoš v roli asistenta Harta. Další co je perfektní je kamera. Tarantík má vůbec na svědomí spoustu mých oblíbených filmů.