Vrchní, prchni!

85%

Zajímavosti 7

  • Písnička "Severní vítr" byla původně psána pro Pavla Bobka, ten ji však odmítl. Ladislav Smoljak tak dlouho poslouchal demoverzi, kterou nazpíval Jaroslav Uhlíř, až si řekl, proč hledat někoho jiného, když je Uhlíř ideální.
  • Když Josef Abrahám přijíždí s dětmi na hory, je v odraze od jeho auta vidět celý filmový štáb.
  • Jiří Menzel viděl film poprvé na festivalu v Novém Městě nad Metují. Po skončení projekce stisknul vedle sedícímu Zdeňkovi Svěrákovi koleno a poznamenal: "Vidíš, takhle hezky bych to já nikdy nenatočil."
  • Původně chtěl scenárista Zdeněk Svěrák obsadit do hlavní role Petra Nárožného.
  • Scéna, v níž Vrána propadne pocitu, že ho pronásledují policisté, a bezhlavě se pustí v kopci do předjíždění autobusu v marné snaze jim ujet, ve scénáři nebyla. Vyvinula se z myšlenky, se kterou přišla pomocná režisérka Drahuše Králová.
  • Sprchování Dády Patrasové chtěl režisér natočit bez kalhotek, jenže herečka tvrdila, že to nejde kvůli menstruaci. "Já jsem to respektoval," vzpomíná Ladislav Smoljak, "teprve později mi bylo jinými vysvětleno, že scéna šla natočit i bez kalhotek i v takové situaci. Dneska lituji, že jsem si tehdy nedupnul, bez kalhotek by ta scéna byla mnohem lepší."
  • Film se natáčel na mnoha místech. Dalibor Vrána bydlel v Praze na Žižkově ve Vozové ulici. Knihkupectví se nachází v Kaprové ulici blízko Staroměstského náměstí a jedna z restaurací, kde začíná Vrána inkasovat se nachází na Uhelném Trhu a jmenuje se U dvou koček. Motorest, kde Vrána kupoval láhev vína se nachází u sjezdu z rychlostní silnice R10 na obec Hlavenec a místo se dodnes jmenuje U čtyř kamenů. Restaurace Dubonet se nacházela na rohu ulic Dlouhé a Revoluční. Scéna,kdy muž platí za celou výpravu se odehrává ve Špindlerově mlýně u Hotelu Hubertus. V Karlových Varech se natáčely mj. scény s běžícími vrchními na kolonádě, u vřídla a falešný vrchní poté ujíždí autem ulicí I.P.Pavlova.