Vrána

77%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Vrána je pro mne do dnes jeden z nejlepších komiksů a její přerod na filmové plátna se podařil na výbornou,tedy aspoň kvalitou filmu.Všichni totiž víme,že vznik samotného filmu nebyl vůbec jednoduchý a připravil nás o obrovský talent jakým Brandon Lee nepochybně byl. Hutná a depresivní atmosféra,která film provází je přímo elektrizující a její sledování vás zařeže do sedačky.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Vrána má skvělou atmosféru, temný příběh a filkm navíc obestírá tajmněděsivá tragédie, která se při natáčení stala, takže už 60% za tmosféru. Trošku film kazí klasičtí záporáci devadesátých let, kteří si dělají co chtějí, jsou to psychopati a policie na ně nemůže. Celkově 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Brutálně zavražděný mladý chlapík se vrací k životu jako nemrtvý mstitel za vraždu své snoubenky. Brandon Lee na vrcholu své kariéry a bohužel ve svém posledním filmu. Snímek na základě komiksu předčil očekávání a je dokonce snad i temnější, než samotný předobraz. Ona temná stránka věci, která by se dala doslova krájet, jakoby pohltila i gotickou tvář Erica Dravena. Jeho představiteli přinesla během natáčení smrt skutečnou, čímž snímku bylo zadostiučiněno víc, než by kdo doufal. Gotický styl akci velmi ovlivňuje ve své brutálnosti v pojetí násilí, bolesti a duševního utrpení. Děj jako takový je tak jednoduchý, že by vlastně nestál ani za zlámaný nehet, ale tak, jak to ve svém celovečerním debutu režisér Alex Proyas vizuálně zaonačil, se jedná o velice silné dílo, které by určitě měli vynechat diváci slabší povahy. "Vrána" je hodně dobrý film plný akce a stylu, který zároveň slouží jako pocta a pomník Brandonovi Leemu, který tento svět opustil stejně tak brzy a záhadně, jako jeho otec.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Prokletý film podle prokletého komiksu. To jsem si nemohl nechat ujít. I když obvykle vnímám "výsledný produkt" jen podle jeho samotného, tentokrát uznávám, že když víte i něco okolo, jde si ho mnohem víc "užít". Ostatně při dnešním doznívajícím zájmu o Ledgera je Leeova smrt opět aktuální (jejich osudy jsou si až děsivě podobné). I když bych ale ignoroval tyhle zákulisní "bonusy", musel bych uznat, že Vrána je film plný neuvěřitelné atmosféry (doporučuju Burtonovcům).
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Nevím,jestli jsem to měl vidět v kině ve dvanácti, ale prostě mě to dostalo. Gotický comics s hrůzným námětem inspirovaný děsivou traumatizující skutečností, že Jamesi O´Barrovi někdo zavraždil snoubenku je sice 100 minut dlouho nekončící deprese, kde nenajdete téměř žádnou kladnou postavu, ale je to tak výtvarně geniální a atmosférické, že to zkrátka funguje.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Tak trochu jiná komiksová podívaná. Především jsem u toho pořád musel myslet na to, jak tragický spád vzalo zdejší účinkování Brandona Lee, a po každé další scéně mi bylo více a více líto, že nás musel tak talentovaný a sympatický herec tak náhle opustit. A byť to zní hrozně, tak tyhle deprimující myšlenky do příběhu přesně zapadaly a ještě dotvářely hutnou a specifickou atmosféru, kterou filmová Vrána oplývá opravdu měrou vrchovanou. K originálnímu námětu asi není třeba nic podotýkat, ke zpracování snad jen tolik, že lépe to vzhledem k úrovni tehdejších efektů šlo jen stěží natočit. Pochmurná výprava má své kouzlo, záporácký syndikát je hodný respektu a některé akční sekvence včetně nechvalně proslulé přestřelky jsou záležitostí vyloženě pro žánrové fajnšmekry. S výhledem na remake tak nezbývá než dodat, že zde je hodně co čerpat a jsem dost zvědavý, jak si tvůrci s vysoce nastavenou laťkou poradí.
headhunter
headhunter
10 287 bodů
9.5
Poprvé jsem tenhle film viděl ...,no zabte mě, ale kdy u nás otevřeli první (cenovně dostupnou pro studentíky) VHS půjčovnu přesně nevím. Dnes jsem to viděl v "super" kvalitě, a s pořádným odstupem času, a smekám. Ten film má nyní 20 let a neztratil nic na "lesku". Co je ale hlavní, ta temná atmosféra funguje (a vůbec se to neopírá o to, že Brandon opravdu u natáčení filmu zemřel) - některé dnešní filmy mu prostě nesahaj po kotníky, i když se tak tváří nebo by chtěly. Pro mě navíc, jeden z nejlépe sestavených soundtracku pro daný žánr!!! Jo, a zvedám na 95%
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
9
Já když si vybavím Vránu, tak jako první si vybavím ten pro mě hrozně depresivní začátek filmu, kdy se jednoduše všechno pokazí a zhroutí se celý svět. Následně zbytek filmu jede ve stylu revenge road, který se mi fakt hodně líbil! Brandon je výborný, kdy fakt miluji ty chvíle jeho nezranitelnost, když vím, že ve skutečnosti bylo právě tohle následkem jeho největšího zranění. Rodina Lee je prostě prokletá, ale i tak nám toho oba nabídli tolik, že několik dalších generací na ně ještě bude odkazovat... 90%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Vrána už od začátku působí jako silný příběh, který si nebere servítky s nikým a ničím. Brandon se do role tak vžil, že jeho ztvárnění Vrány je samo o sobě dosti mrazící. Navíc je délka tak akorát, takže vám to uteče jako voda. Navíc o filmu i komiksu putují zvěsti, že je prokletý a když se ohlídnete zpět, tak vlastně je. Je to opravdu skvělý film, jen stálo dosti smutku ho dokončit.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
V roce vzniku naprostá bomba. Temná atmosféra, blázniví a nebezpeční zloduši (M. Wincott, Bai Ling, D. P. Kelly, A. David, M. Massee, L. Mason, Tony Todd, Joe Polito), sympatičtí klaďasové Brandon, Sofia Shinasová, Rochelle Davisová, Ernie Hudson a Vrána. Neměl bych zapomenout ani na Annu Levine (aka Annu Thomson). Proyas se předvedl jako skutečný vizionář. Předloha Jamese O´Barra je dostatečně dobrá a převod do filmu se povedl. Tenhle film si zasloužil zapsat do dějin i bez tragických událostí, které ho provázaly. Někomu tenhle film zkrátka kariéru v Americe nastartoval (Bai Ling, David), pro někoho jediná významná role (Shinasová, Davisová). Pro Brandona bohužel konec kariéry i života. Kam ten to mohl dotáhnout. Věčná škoda. Každopádně, už jen kvůli němu se na toto dílo má filmový fanoušek podívat.