Persepolis

73%
Persepolis
O Zlatou palmu v Cannes bojoval tento celovečerní animovaný film francouzské režisérky původem z Íránu, Marjane Satrapi, která napsala a nakreslila první íránský komiks všech dob, a na jehož základě pak vznikl tento celovečerní film. Autobiografický příběh s lehkostí popisuje její krušné dětství a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce, války s Írákem a následného režimu. S humorem a lehkostí znázorňuje rozdílné vnímání kultury v evropském a arabském světě. A protože je to příběh umíněné dospívající holky, která si vždycky prosadí svoje a která žije v tuhém ideologickém režimu nesnášejícím odlišné názory, je to samozřejmě i příběh rebelantství a svobody.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Velmi zdařilý snímek zachycující život jedné dívky z Íránu v období radikální islamizace. Film působí ponuře a určitě je to ku prospěchu věci. Film má stále stejný pomalejší spád a vše má hlavu a patu. Černobílé zpracování dodává ještě lepší atmosféru. Mě se film líbil moc - 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nudné a stereotypní. Líbila se mi animace a pár nápadů, ale spíš jsem se nudil. Sama "sázka na jistotu" mi nevadí - tady z ní ale nic moc nevzešlo. 50%
kknk2
kknk2
2 949 bodů
8
Persepolis je úžasně zpracovaná autobiografie podle stejnojmenného komiksu. Předloha se mi líbila o trošku více, ale to nemění nic na tom, že i filmová verze je sama o sobě realistická a naučná, „stylová“ a po francouzsku vtipná. Patřím mezi milovníky 2D animace, i tak doporučuji všem.

Dodatečné informace

Původní název:
Persepolis (více)
  • Francie Persepolis
  • Francie Persépolis
  • Francie Persepolj
  • Francie Персеполис
Premiéra v ČR:
29. 11. 2007
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Francie, USA

Podobné