Vetřelec

87%

Komentáře a recenze 110

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
Všichni ti akční hrdinové se mohou jít v klidu zahrabat,protože jim natrhla zadek ženská jménem Ripleyová,která nám předvedla zač to stojí akce! Vetřelec je krvavou sci-fi podívanou,která si ve svém minimalismu doslova libuje. Jedna vesmírná loď - jeden excelentně zpracovaný emzák - kupa ovcí na popravu a spousta krve. Není divu,že snímek děsí i po tolika letech od jeho uvedení do kin.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
První vetřelec byl přelomový film s agresivními tvory z jiné planety a to tím že byla zakomponována děsivá atmosféra vesmírné lodi a divák se tak daleko lépe ztotožní s obětmi v prostředí, ze kterého není úniku. Vetřelec je dnes legenda a i když nejsem skalním fanouškem této série, tak uznávám, že je legendou právem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Nejvelkolepější sci-fi hororový milník na poli žánru, který udal směr a podle kterého byli točeny další snímky odehrávající se kdekoliv. Ridley Scott na jinak jednoduchém námětu dokázal vytvořit tak hrůzostrašnou atmosféru, že diváci měli doma ohromný strach i usnout. Vše bylo vygradováno do dokonalosti i v tom sebemenším detailu. V roce 2003 vznikla režisérská verze, kde byla přidána spousta záběrů a scén a zároveň byl proveden nový střih. Někde bohužel i za cenu krácení některých pasáží. Výsledku to však neuškodilo. Vyprávění je tak více plynulejší. Atmosféra zůstala stejná a stejně děsuplná. Původní i nová verze má však své a je velice těžké srovnávat. Z nostalgického hlediska samozřejmě vítězí ta původní. Kdo se chce dozvědět přeci jen něco více, nechť sáhne po nové verzi. Snímek rozhodně patří do zlatého fondu hororových sci-fi filmů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Komorní jednička se povedla. Osobně upřednostňuju Cameronův nářez, ale ten ostatně těží z pověsti, kterou si vetřelec vytvořil právě tady. Scéna klubání je perfektní.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jako dítě si Aliena právě moc nevybavuju a včera jsem ho viděl asi poprvé fakt úplně celého. Dneska už Vetřelec zas tak neohromí, těch klišé scén je tady na naši dobu celkem dost, ale ta atmosféra je fantastická pořád.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film doprovázel dnes již kultovní slogan:,,Ve vesmíru nikdo neuslyší tvůj křik.“ Testovací projekce pro publikum nedopadli příliš dobře, ale nikoliv vinou filmu, ale kinařů, poněvadž měli špatně seřízený zvuk. Na premiéru se čekalo delší dobu a pro začátek se rozhodlo, že se bude Vetřelec promítat ve slavném Grauman’s Egyptian Theatre, kde byly k vidění i modely z filmu. O filmu se rozjela šuškanda, že je to dobře natočený snímek, ale našli se i tací jedinci, kteří jednou zapálili loutku vetřelce, že je to dílo ďáblovo. Já ten film miluju!
lamps
lamps
15 150 bodů
10
Když by někdo zkoušel charakterizovat, jaké vlastnosti by měl mít opravdu významný a výborný snímek, určitě by rychle došel k pojmu nadčasový. A jelikož už nějaký čas žijeme v 21. století a nadčasovost se určuje výhradně zpětně, jako měřítko pro nadčasové či nestárnoucí ve filmové branži bych z fleku dosadil právě Vetřelce. Ten film totiž (snad vyjma jistých technických serepetiček ve vybavení lodi) fakt nezestárl ani o den. Zarážející však je, že i po takové době, během níž vzniklo tolik tematicky podobných kousků, ten film nepřestává až exhibicionistocky svádět divákovu pozornost a držet ho v permanentním napětí, přestože ten už veškeré zvraty dopředu zná. Je to bezesporu výsledkem špičkové práce nejen maskérů, kulisářů, technických fachmanů či Jerryho Goldsmithe, ale především Ridleyho Scotta, který už snad nikdy ve své kariéře netočil tak suverénně a jehož střihový timing a smysl pro budování napětí mimo obraz dělá z každé sekvence střetnutí se slavným hnusákem látku pro vydatnou hororovou povídku. Veškeré aspekty nutně osekaného světa a prostředí jsou promyšlené do nejmenších detailů a úvodní zvědavost (kdo vysílá signál? Komu patří vesmírná loď? Co provádí tvor na Kaneově obličeji a proč ho udržuje naživu?) je postupně zcela vytlačována strachem a starostí o postavy, ačkoli paralelně dochází k vysvětlování, které má vždy hlavu a patu. Klaustrofobické prostředí a spoléhání na zvukovou složku navíc funguje celou dobu perfektně a Vetřelec je v součtu unikátním, vysoce umělecky řešeným vesmírným slasherem, který hromadě následovníků vydláždil cestu a současně jim vlastní tvůrčí dominancí znemožnil, aby se kvalitativně přiblížili - jediným tematicky podobným příspěvkem, který se chytá (a v lecčems ho mám dokonce radši) je Věc, zatímco James Cameron v přímém pokračování pochopil, že se musí vydat jiným, explicitnějším směrem, a udělal to báječně. Výsadní postavení tohoto díla je však zkrátka nezpochybnitelné a ... nadčasové.
sabule
14 227 bodů
9.5
Když jsem viděl film poprvé v kině před x lety,byla to neskutečná podívaná
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
10
Hodnocení mluví samo za sebe. Úchvatný a dokonalý Sci-Fi horor s napětím že by se dalo krájet a dokonalou mimozemskou nestvůrou, která nahání děs a hrůzu. Dnes už kultovní film, který nepřestane nikdy šokovat.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
10
Paráda! Posádka lodi Nostromo je prostě topová.. Výborný casting. Co se mě líbila, tak byla postupná gradace, která vrcholí fakt neskutečným závěrem! Android mě fakt dostal ;) 100%