Vesničko má středisková

85%

Komentáře a recenze 46

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Česká klasika,která se mi jen tak neomrzí. Výtečná režie a kvalitní scénář dělají z Vesničky jeden z nejlepších českých filmů. Navíc casting je doslova dokonalý a každá postava je jakoby přímo "ze života" Takhle by měla vypadat kvalitní komedie. Inteligentní humor a kvalitní herci.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Věčná škoda, že Menzel už netočí - zvládal nejen hrabalovskou poetiku, ale i "socialistický realismus" (mj. protože dokázal mistrovsky zvládnout casting: János Bán za svého Otíka získal několik mezinárodních cen a scénáristou Svěrákem zpochybňovaný Marian Labuda mu přinejmenším důstojně sekundoval). Ale film "udělala" i celá řada výrazných drobných postav (Jiří Lír, Rudolfové Hrušínští st. i ml., Petr Čepek, Evžen Jegorov, paní Milada Ježková, Miroslav Štibich, ... no, skoro všichni). Spoustu Svěrákových humorných nápadů (sirka v kapse, přejetý traktorista Drápalík, scénka se slintavkou, hospodský u doktora, potápění u rybníka a další) Menzel nejen pochopil, ale přesvědčivě natočil. Jeden z nejmilovanějších českých filmů - bohužel mezinárodně asi nepříliš srozumitelný.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9
Něžná, nenásilná česká komedie, která mě vždy pohladí po duši. Nezapomenutelný Rudolf Hrušinský a další skvělý herci. Scéna S pacientem.. Tak se otáčej celej, tak si nestěžuj, jsou lidi, co nevstanou .. doslova zlidověla. I když éra sedmdesátých let, kdy se objevila každý rok skvělá komedie už byly dávno pryč, podařilo se i pár let před revolucí natočit kultovní komedii.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Komediální klasika, která snad nemá slabé místo. A těch hlášek...
Fingon
16 886 bodů
10
Napoprvé, napodruhé, napotřetí... ale napodesáté (či napotřiadvacáté) už je to dost ubíjející...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Filmařský štáb s domorodci doslova splynul a na výsledném filmu a atmosféře je to rozhodně vidět. Herecky si při vší úctě k ostatním pro sebe doslova ukradl Rudolf Hrušínský („Skřivánci na niti„, „Čest a sláva„, „Spalovač mrtvol„), a to zejména dialogem s hypochondrem Bedřichem (Jiří Lír). Když se mu laskavý doktor snaží pomoci překonat jeho problémy a negativní sklon k životu zakončí dialog touto nádhernou větou:,,Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš, hm? Další!“ Vtip, který po uvolnění Spalovače mrtvol dostává zcela nový význam má drobnou vadu v tom, že v Pelhřimově krematorium není. Film se stal okamžitě po uvedení do kin absolutním hitem a podobného smýšlení byly jak v okolních zemích, tak v USA, kde se film probojoval až do oskarových nominací za nejlepší zahraniční film. Ve své době byl také absolutně nejprodávanějším českým filmem do zahraničí. Vesničko, má středisková se právem zapsala do dějin české kinematografie jako komorní velkofilm o lidských emocích, vztazích a téhle zemi. Každé její uvedení na televizních obrazovkách provází vždy velký zájem diváků.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
9.5
Za Otíka.
avenis
avenis
7 963 bodů
10
Navždy mladá a svěží bude tato komedie Jiřího Menzela, kam dokázal dostat tolik krásných a laskavých komediálních nastavených zrcadel... Obec Křečovice zabydlel spoustou postav s jejich různobarevnými vlastnostmi, které právě proto působí tak věrohodně. Kochající se pan doktor, nesmlouvavý, ale chápající pan Pávek, momentálně zaostalý Otík a spousta dalších, neméně zajímavých lidí udělali z tohoto filmu něco, co si můžeme pouštět zas a znova. A v rytmu hudby pana Justa poskakovat jako koza...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Vždycky si říkám, že už se na to nebudu dívat, vždyť to znám jak svoje staré boty! Ale nakonec se zas podívám a pokaždé se kochám a kochám!! Otík (maďarský herec János Bán) - to je úžasný výkon! To abych nejmenovala jen ty naše "bardy" jako Rudolfa Hrušínského, Mariána Labudu (ano, i ten je NÁŠ!), Jiřího Líra, Petra Čepka, Miladu Ježkovou, která pro mě znamenala něco jako Ella Nollová, oblíbená herečka malých rolí z filmů pro pamětníky, ačkoliv původní profesí byla dělnice, žena z lidu. Doufám, že už má v Praze na Smíchově v domě, kde se narodila, pamětní desku! A jestli ne, ...
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Jedna z nejlepších českých komedií, kterou znám. Už jen to herecké obsazení mluví za všechno, a hlášky, které se používají v běžné mluvě, nevím co k tomu více dodávat.