Válka světů

69%
Válka světů
Plakát traileru

Malé kalifornské městečko se stane terčem kontaktu s mimozemskými létajícími stroji, čímž započne osudová globální invaze.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Velmi impozantní klasika svého žánru. Na 50. léta snímek obsahuje naprosto brilantní speciální efekty, které si jako vzor ponechal Steven Spielberg pro svůj remake, který natočil v roce 2005. Technické triky jsou zkrátka velmi zdařilé, i když je místy znát, že jde o malé modely. Ale na svou dobu to zase až tak velký nedostatek rozhodně není. Z tohoto důvodu lze i odpustit podivné vyobrazení mimozemšťanů. Děj zachovává napětí a dobré tempo. Již od prvních minut příběh zaujme a dokáže udržet pozornost. Nějaké menší násilí vlivem tématu tady samozřejmě je, ale bez krvavých scén či přímo gore, takže jako sci-fi je zcela vhodný pro celou rodinu. Dalším plusem je, že je film barevný a je toho využito na maximum. Jedná se o jeden z nejlepších filmových sci-fi klasik. Příběh tímto je pro lidstvo pro poučení. Nikomu se nelíbí, když někdo někoho napadne a snaží se ho nemilosrdně vyhladit. Proč si to lidé po staletí navzájem dělají?
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Být první polovina o něco vizuálně dynamičtější a psychologicky našlapanější, bylo by to za 4*. Nelze srovnávat se Spielbergovým remakem, ten mnohem intenzivněji odráží pocity zoufalství a hysterie tváří v tvář děsivému nepříteli, ale i tahle klasika zvládá velmi zručně vést pozornost na více dějových rovinách, které se v závěru slévají do depresivního zobrazení totálního chaosu a zoufalství. Přiznávám, že ve své době bych z toho asi pět dní nespal a zbytek měsíce propil, dnes už to bohužel ztrácí dech a chvílemi vyloženě pokulhává jak prostorovým rozložením scén, tak i jejich logikou. A rozhodně existují jiné soudobé sci-fi, které tenhle úpadek zatím nepostihl.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
6
Kdyby tam nebyl ten konec v kostele, dal bych i víc.


Dodatečné informace

Původní název:
Válka světů (více)
  • USA Válka světů
  • USA War of the Worlds, The
Země původu:
USA
Rozpočet:
2 mil. USD

Powered byJustWatch