Valerie a týden divů

75%
Valerie a týden divů
Po Žertu, mrazivém politickém dramatu o relativitě pomsty se režisér Jaromil Jireš uchýlil ke zcela odlišné látce i rozličnému způsobu vyjadřování. Ve snivém, výtvarně dekorativním pojednání vylíčil osudy dospívající dívky, která se díky své zvídavosti ocitá v samém středu bizarních událostí, ohrožována tajemným "tchořím upírem". Na vizuální podobě surrealistické fantazie Vítězslava Nezvala se podílela i výtvarnice Ester Krumbachová. Autoři hojně využívali hororových prvků, ale současně též lyrické básnivosti.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
Hodně zvláštní hororová pohádka. Na svou dobu velmi odvážné, už jen to, že tam hraje chvílemi velmi obnažená nezletilá dívka. Atmosféra je velmi záhadná a na mě to bylo prostě nesrozumitelné až by se dalo říci, že to působí, jako ušité horkou jehlou. Snímek je to ale hodně zajímavý a osobitý.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Něžný horror o úzkosti a lásce je tuzemským příspěvkem do celosvětové pokladnice filmů nspirovaných gotickým (,,gothic“) románem, kterým prostupují hrůzné bizarnosti, jež dospívající publikum doslova miluje. Svědčí o tom třeba úspěch série Twilight, což není nic jiného než další variace na tento populární žánr mezi dospívající mládeží. Film zaujme především svou ohromnou výtvarnou koncepcí, než pečlivě promyšleném dějem, který je poněkud nejasný a nepřehledný
avenis
avenis
8 056 bodů
3
Asi budu zvracet... tolik lesbických polibků a nakonec skoro každý s každým... Poetičnost má své meze a spojení s hororovými prvky mi moc nesedí. Oceňuji kostýmy a interiéry. A třináctiletou Jaroslavu Schallerovou, která v tomto věku podala překvapivý výkon. Působí mnohem zraleji než by odpovídalo dívce tohoto věku. Hudba Luboše Fišera je překrásná, ale i přesto se k filmu nevrátím. (15.8.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Valerie a týden divů (více)
  • Československo Valerie a týden divů
  • Československo Valerie and Her Week of Wonders
  • Československo Valery’s Week of Wonders
Premiéra v ČR:
16. 10. 1970
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Valerie a týden divů je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch