V přístavu

78%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Před shlédnutím snímku jsem neměl ani tušení, že získal 8 Oscarů. Je to skvělý film s neotřelým odvážným tématem a brilantním výkonem Marlona Branda.. ale 8 kousků? Inu v roce 1954 jsem opravdu ještě nežil a nevím, jaké kousky konkurovaly. Jinak j to opravdu krásná černobílá podívaná s pěknou kamerou, scénářem i hereckými výkony.. 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Brando táhne nahoru klasický příběh o jedinci, co si stál za svými hodnotami za každou cenu. Moc dobře natočené, i když rozhodně ne bezchybné. Přístup je trochu moc klasický, mrzí mě, že to jde kupředu bez jediného ohlédnutí nebo ozvláštnění k jasně danému cíli.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
"Mohl jsem být třída. Mohl jsem taky něco vyhrát. Mohl jsem být někdo, a ne tulák, jímž jsem se stal, to si řekněme otevřeně." Jo s odborama se vyplatí si nezahrávat, zvláště pokud děláte rukama. Drsná antická tragésie se skvělým Brandem, která chytne za srdce. Scéna s rukavičkou v parku a finále jsou nezapomenutelné momenty.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
V přístavu je samozřejmě výborný film, nezapomenutelně zahraný, nasnímaný i ozvučený, ale od osmioskarového trháku jsem asi očekával více než jen další variaci na téma násilnické gangsterské nadvlády a sociální nerovnosti. Jednoduchý příběh je přitom občas přehnaně dramatizovaný a zidealizovaný, což sice navyšuje jeho působivost a mravní hloubku, ale "krutá realita" podřízené pracovní třídy mě nezasáhla tak silně, jak asi bylo zamýšleno. Kvůli čemu ale opravdu stojí film vidět, a kvůli čemu hlavně získal takový věhlas, je jednak pedantsky živočišný výkon Marlona Branda (něco takového, co v dnešní době dokáže leda Tom Hardy) a pak také podmanivě stylizovaná forma spojená se správně depresivním prostředím, z něhož lidská špína přímo sálá. Určitě jsem zvědavý na ostatní Kazanovy snímky...