Vějíř lady Windermerové

66%
Vějíř lady Windermerové

Současné filmové adaptace her Oscara Wilda, jako například Ideální manžel nebo Jak je důležité míti Filipa, se většinou věrně drží originálu a odrážejí reálie viktoriánské Anglie 19. století. Režisér Mike Barker a scenárista Howard Himelstein však důvtipně přenesli stejnojmennou Wildovu hru do komunity Angličanů a Američanů žijících ve třicátých letech na italském pobřeží Amalfi. Mladá lady Windermerová, v podání Scarlett Johanssonové, podezřívá svého manžela z milostné aférky s nově příchozí, skandály opředenou paní Erlynnovou (Helen Huntová). Sama však není daleko od toho, hodit za hlavu předchozí život a pověst a podlehnout milostným návrhům lorda Darlingtona (Stephen Campbell Moore). Záhadná paní Erlynnová má ale dobrý důvod jí v takové pošetilosti zabránit. Atraktivní, sluncem projasněné a vtipné drama nabízí překvapivý pohled na Wildovu klasiku a těží ze skvělých hereckých výkonů, mimo jiné Toma Wilkinsona a Mileny Vukotićové.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7
Herecký dvojkoncert Scarlett Johansonn a Helen Hunt (matky a dcery) kdesi v dáli zanechává jejich herecké kolegy. Zdařilá adaptace předlohy Oscara Wildea do předválečné romantiky italského pobřeží, kam se jezdila bavit a odpočívat anglická i zaoceánská smetánka; jen jedna z obou dam ví, v jakém vztahu je k ní ta druhá, a ačkoliv jí mnoho dluží, je - postavena do kompromitující situace - ochotna obětovat vlastní štěstí pro její. Nádherné kostýmy, líčení, účesy, skvěle zvládnuté dobové reálie.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Adaptace divadelní hry Oscara Wildea, která těží především z výkonů půvabné Scarlett Johansson a ostřílené svůdnice s kdesi hluboko pohřbenými city Helen Hunt. Skvěle zvládnutá předválečná léta kdesi na italském pobřeží a bavící se smetánka v půvabných kostýmech. Přesto ale z tohoto díla až příliš čiší, že se nejedná o scénář pro film, ale o pevně rozčleněnou divadelní hru se všemi těmi mnohdy až absurdními zvraty.
Marcos22
Marcos22
994 bodů
8
Vějíř lady Windermerové je milou a hezky zpracovanou žánrovkou na motivy stejnojmenného románu Oscara Wilda. Film má svým zpracováním nejblíže k tvorbě Woodyho Allena a připodobnit jej lze k divadelní hře v detektivním kabátku, odehrávající se ve 30. letech 20. století v době velké hospodářské krize. Síla snímku tkví v tom, že nám režisér Mike Barker vhodně dávkuje přístup k novým a novým informacím, které postupně odkrývají význam chování jednotlivých postav. Postavy, ať již ty hlavní či vedlejší, jsou napsané opravdu prvotřídně, tak aby si k nim divák dokázal vytvořit citovou vazbu, a dokonce tak, aby vůči nim neváhal svůj názor v průběhu filmu otočit o 180 stupňů. Vedle postav vyniká ve filmu i scénář, který je narvaný od první do poslední minuty nepřeberným množstvím výborně zacílených bonmotů. Těch je v určitých pasážích tolik, že si je ani pozornější divák nezvládne všechny osvojit. Herečtí protagonisté předvádí do jednoho vynikající herecké výkony, mě si svým umem získala především Helen Hunt a Tom Wilkinson, když si k výše zmíněnému divák přidá ohromné množství fantastických dobových kostýmů od Johna Bloomfielda, jenž má na svědomí takové tituly jako Robin Hood: Král zbojníků, Vodní svět či Mumii, začne se mu hlavou pomalu honit myšlenka, proč tak kvalitní kus je nominace na Oscara prost. Za vše může značně komplikovaná dva trvající světová kinodistribuce. Humorná konverzační romantická dramedy z prostředí nádherné Amalfské riviéry plná nezapomenutelných bonmotů. Jen málo maličko chybí k dokonalosti. Čtyři hvězdy. 👍 (5.10.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Good Woman, A (více)
  • Lucembursko Vějíř lady Windermerové
  • Lucembursko Good Woman, A
  • Lucembursko A Good Woman
  • Lucembursko Gizemli kadin
  • Lucembursko Good Woman - Ein Sommer in Amalfi
  • Lucembursko Le seduttrici
  • Lucembursko Mujer seductora, amante perfecta
  • Lucembursko Uma Mulher Fiel
  • Lucembursko Vejár lady Windermerovej
  • Lucembursko Vejir lady Windermerove
  • Lucembursko Хорошая женщина
Premiéra v ČR:
3. 8. 2006
Distributor:
BlueSky
Země původu:
Lucembursko, Itálie, Španělsko, Velká Británie, USA
Ocenění:
Žádná ocenění