Hrob světlušek

80%
Hrob světlušek
Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Krásný Japonský animák. Příběh dvou syrotků, kteří bojují o holé přežití na sklonku Druhé světové války. Je to opravdu smutný příběh u kterého nelže necítí emoce. Krásné zpracování, animace se neliší od klasické japanimace. Opravdu krásná podívaná u které může citlivějšímu divákovi klidně i ukapnout slza.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Nemohu sice říci, že by mě film úplně vyždímal, ale mé citové rozpoložení v jeho průběhu bylo přesto jako na houpačce, ovšem s tím rozdílem, že já se zastavil přesně v místě, kdy se vám stlačí žaludek a požitek ze zhoupnutí na maličký okamžik vytlačí z hlavy vše ostatní. Takahata se vážně vytáhl a tímto skvostným dílem se vyrovnal i nedostižnému Miyazakimu- když už ne tvůrčí fantazií a námětem, tak výslednou působivostí stoprocentně. A hudba od Mamiyai se tak vydařila, jako bych poslouchal Ennia Morriconeho v nejlepších letech. Úžasný filmík, kde jsou všechny oscarové nominace a větší věhlas?
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
[Predom vás musím upozorniť: tento komentár obsahuje SPOILERY a zároveň musím poďakovať uživateľovi Franta285 ,že mi pripomenul ,že tento film existuje inak by som naň zabudol.] Hataru no haka ,alebo Hrob svetlušiek je braný za najdepresívnejší film histórie....a to právom. Príbeh je v jednoduchosti o dvoch súrodencoch Saito a Secuko ,ktorým zomrela Mama a jejich otec je v armáde a nemá sa o nich kto postarať ,čiže starší Saito dostáva povinnosť uživiť seba a chorú Secuko ,aby nezomreli od hladu....,čo nakoniec bohužiaľ neodvráti 😢 Film je prelínaný s udalosťami počas WWII ako kapitulácia Japonska (čím zistíme ,že jejich otec naozaj zomrel) ,alebo bombardovie menších dedín pri Tokiu. Film je po umeleckej stránke totálny masterpiece a nebojím sa ho spolu s filmom Kimi no na wa nazvať za najlepšie anime v dejinách! (Cesta do fantázie nech ide do riti!) Film začína aj končí smrťou hlavných protagonistov a pokiaľ ste neplakali na začiatku tak zaručene sa rozplačete na konci (,keď už mňa to dostalo a to ma nerozplakala ani Iron Manova smrť je už čo povedať). Dej je prelínaný drámou ,depresiou a komédiou.....a takto to ide dokolečka. Postavy sú vynikajúce a nechete ich vidieť zomrierať ,i keď viete ,že nakoniec zomrú! 😢 GRATULUJEM CELÉMU ŠTÁBU ,KTORÝ NA TOMTO ROBIL A ĎAKUJEM ,ŽE DOKAZUJETE ,ŽE ANIME NIE JE LEN PRE DETI! (A hlavne ďakujem za animáciu ,ktorá aj po vyše 30 rokoch stále vyzerá skvelo - Ghost in the shell by sa mohol len učiť.) Tento film by mal mať 100% a nie nejakých 80! (I keď chápem ,že to nie je pre všetkých)....

Dodatečné informace

Původní název:
火垂るの墓 (více)
  • Japonsko Hrob světlušek
  • Japonsko 火垂るの墓
  • Japonsko Die letzten Glühwürmchen
  • Japonsko Eldflugornas grav
  • Japonsko Grave of the Fireflies
  • Japonsko Grobowiec swietlików
  • Japonsko Jaanimardikate haud
  • Japonsko La tumba de las luciérnagas
  • Japonsko Le tombeau des lucioles
  • Japonsko O Túmulo dos Pirilampos
  • Japonsko Tombstone for the Fireflies
  • Japonsko Tulikärpästen hauta
  • Japonsko Túmulo dos Vagalumes
  • Japonsko Una tomba per le lucciole
Země původu:
Japonsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné