Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

81%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Velmi podařený snímek. V době studené války ukázal Stanley Kubrick nenásilnou a humornou formou lidem, jak velký problém je jaderné zbrjení a damoklův meč, který se nad planetou vznášel. Prezidenti a generálové jsou ve filmu totální jelita a celé to půobí jako skvělá satira s vyšším posláním.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room! Dokonalá satira, která drze a silně popsala to, čeho se v době jejího vzniku všichni báli. Bohužel už dnes plně neoceníme její drzost bez znalosti kontextu, který asi u každého diváka nemá smysl očekávat, ale umím si představit, že uprostřed studené války šlo o ledovou sprchu... Pro většinu diváků tedy půjde spíš o všeobecnou komedii. I tak jistě funguje.
Fingon
16 886 bodů
8
3x Divnoláska je jediný Kubrickův film, který jsem dosud viděl na plátně - a i jemu vděčím za mnohé.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Výborná Kubrickova satira, která zaujme především vynikajícími hereckými výkony a nápaditým scénářem. Peter Sellers ve svých rolích opravdu září, ovšem nejvíce mě pobavil George C. Scott coby paranoidní antikomunistický generál. Za dob Studené války to muselo být asi pěkně vyhrocené, ale Kubrick si ze všeho dělá legraci naprosto dokonalým způsobem. Rozhodně se u toho nebudete válet smíchy na podlaze, ale svým odlišným pohledem na hrozbu války vás tento snímek donutí k přemýšlení možná mnohem účinněji, než kdejaký vážný válečný film:) "Správně, mein Führer!"
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
8
Kubrickův prolet filmovými žánry dosáhl maxima a v době jaderných krizí, smluv o odzbrojování, na nichž klidně může mít tenhle snímek nějaký podíl, představuje jeden z nejzajímavějších filmových tvůrců minulého století satirickou lahůdku, která je geniálním příkladem americké nacionalistické propagandy o dobrotě západu a zaostalosti východu.. Nejhorší na tom je, že realita nebyla úplně daleko, jelikož stačilo opravdu málo a dvě strany světa mohli rozhodnout o osudu všech ostatních. Nikdo se neptal zbytku, zda jim přijde normální zasypat druhou stranu zeměkoule raketami jen proto, že to může o krok rychleji udělat váš protějšek.. Jednoduchý příběh o jednom drobném nedorozumění, které by mohlo zničit svět. Kubrick sice není tentokrát nikterak podvratný a servíruje možná nejvážnější téma celé druhé poloviny dvacátého století, ale nebyl by považován za jednoho z nejlepších režisérů, kdyby neměl něco za lubem.. On totiž dal dohromady partu fakt divných chlápků, kteří tuhle dobu berou zatraceně vážně.. Peter Sellers v několikanásobné úloze parádní prakticky na všech pozicích, ale pořád esem v rukávu je George Scott, který dal do role takovou energii a vtip, že by si zasloužil samostatný komediální spot. Vysoká hra v podání hráčů ze základní školy.. Propracované dynamické dialogy, vrcholná satira, ale třešničkou je finální sestřih.. 75%
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
9
Skvělá politicko-militaristická satira vycházející s absurdity závodů ve zbrojení. Pro mě nejzábavnější Kubrickův film, který sice pokulhává zpracováním, ale obsahově mě skrz ty komické postavy bavil ze všech jeho filmů nejvíc. Brávůrní groteska.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
To že to má být komedie jsem zjistil až po dokoukání filmu a párkrát jsem se zasmál, takže to funguje, což se dnes u většině komedií říct nedá. Určitě zajímavé téma a dobře natočené. Nic víc, nic míň. 50% (na tu dobu)
jirka26
6 288 bodů
8
Výborná Kubrickva satira.
kubas369
4 086 bodů
4
Taková ta komedie, která není ani tak moc vtipná jako spíš nudná. Měl bych dát asi tři * za poměrně povedenou satiru ale kuli Sellersovi, prostě nemůžu. Ten chlap mi prostě nesedí.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8.5
Zajímavá podívaná v rukách otce staré školy Kubricka. Příběh o špatném rozkazu, humbuku kolem něj a pár letek a pár bomb. Hezky zpracovaný příběh s duchapřítomnou zápletkou o konci světa kde nás Kubrick zavede opět do trochu jiné dimenze obvyklého chápání.