Údolí včel

80%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Ztvárnění středověku v podání Františka Vláčila mi je velmi sympatické, snad by jen aktéři mohli být více ušmudlaní :) Ale teď vážně, atmosféra jeho filmů je jedinečná, depresivní a autentická. Ať už je to Údolí včel, nebo Markéta Lazarová, oba filmy na mě udělaly dojem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Mírně rozvleklé a mírně neobjevné. Je to ale natočeno takovým "vznešeným" způsobem a i když mám pocit, že se to trochu podbízí a hraje si to na víc, než to je, tak se na to kouká dobře a nemá se to za co stydět.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film se dokončil před Marketou Lazarovou, ale funkcionáři rozhodli, že bude uvedený až po ní. Snímek tedy neskončil oficiálně v trezoru, ale nehrál se. Neprávem zůstal ve stínu Markety Lazarové, která šla do kin téměř souběžně, takže ani nereprezentoval Československo na velkých áčkových festivalech. V nedávné době byl snímek znovuobjeven v Argentině, Španělsku a Velké Británii a naprosto právem se řadí k nejvybroušenějším klenotům domácí kinematografie.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Obsahově mnohem snadněji uchopitelné než poetická Markéta Lazarová, ovšem filamřsky zároveň méně zajímavé a výrazné. Hodně pasáží je až příliš chladných a citově prázdných, což byl možná záměr vzhledem k Vláčilově přístupu k temnému středověku, ale tentokrát se do všeho více vkrádá i nuda, jejíž smrtelné účinky odvrací primárně nádherná autentická hudba od mistra Lišky. Naštěstí jsou zde herci v čele s úžasným Čepkem, mrazivá a syrová výprava, skvělé kostými a silný příběh, který dokáže vždy evokovat přesně ty pocity, jaké si zrovna umane. Škoda, že v půlce filmu nějak došel dramaturgovi dech (v závěru se mu naštěstí zase vrátil)..
avenis
avenis
8 067 bodů
8
K tomuto Vláčilovu dílu musí člověk dozrát. Když jsem to viděla jako mladá dívka, moc jsem tomu nerozuměla. Teď, na prahu šedesátky už to vnímám jinak. Především tu příšernou posedlost vírou v boží nařízení, které vykonstruovali jen a pouze lidé. Prostě politika té doby. A lidé jako její oběti. Myslím, že Vláčil vytvořil geniální film a všichni jeho herci odvedli naprosto famózní výkon.