Údolí včel

80%
Údolí včel
Druhá polovina 13. století: Ondřej, potomek českého zemanského rodu, prchá z hradu řádových rytířů, kam ho před deseti lety přivedl jeho vlastní otec. Asketický rytíř-mnich Armin sleduje svého bývalého přítele Ondřeje až na jeho tvrz Vlkov a chce sám potrestat jeho provinění....Historický příběh o střetnutí náboženského fanatismu s touhou po svobodném a šťastném životě má obecně symbolický význam.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Ztvárnění středověku v podání Františka Vláčila mi je velmi sympatické, snad by jen aktéři mohli být více ušmudlaní :) Ale teď vážně, atmosféra jeho filmů je jedinečná, depresivní a autentická. Ať už je to Údolí včel, nebo Markéta Lazarová, oba filmy na mě udělaly dojem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Mírně rozvleklé a mírně neobjevné. Je to ale natočeno takovým "vznešeným" způsobem a i když mám pocit, že se to trochu podbízí a hraje si to na víc, než to je, tak se na to kouká dobře a nemá se to za co stydět.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film se dokončil před Marketou Lazarovou, ale funkcionáři rozhodli, že bude uvedený až po ní. Snímek tedy neskončil oficiálně v trezoru, ale nehrál se. Neprávem zůstal ve stínu Markety Lazarové, která šla do kin téměř souběžně, takže ani nereprezentoval Československo na velkých áčkových festivalech. V nedávné době byl snímek znovuobjeven v Argentině, Španělsku a Velké Británii a naprosto právem se řadí k nejvybroušenějším klenotům domácí kinematografie.


Dodatečné informace

Původní název:
Údolí včel (více)
  • Československo Údolí včel
  • Československo The Valley of the Bees
Premiéra v ČR:
17. 5. 1968
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Údolí včel je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch