Učitel tance

72%
Učitel tance
Snímek Učitel tance zavádí diváky do prostředí plicního sanatoria. Středem tohoto sugestivního vyprávění o lásce, tanci a neumírání je postava tanečního mistra Majera (Martin Dejdar), který přichází do sanatoria na léčení. Je to živel, a proto se nejen odmítá podrobit pasivně léčbě, ale snaží se pokračovat v životě, který vedl dosud. Začne žít tak, jak byl zvyklý celý život. A tak programově nabourává pohřební atmosféru a ukazuje všem kolem sebe, že naděje nikdy neumírá. I na pokraji propasti lze prožít lásku, přátelství, radost ze života...



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Martina Dejdara příliš nemusím, jeho humor mi přijde ukřičený - ale tato role mu padne jako ulitá: excentrik, který zapuzuje pach blížící se smrti hlučnou okázalostí a naplněním touhy - tancovat, zamilovat se, vysvobodit se ze strachu a ze samoty. A jevištěm může být i plicní sanatorium. Krásná minirolička Miloše Kopeckého.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Lákat lidi na romanci z plicního sanatoria je ryze česká masochistická záležitost. Ne, tohle opravdu není odpočinkový únikový film. jenže mistr Hubač dokázal napsat scénář tak dobře, že se zkrátka vydržíte koukat a režisér Jireš to skvěle zrežíroval a dostal nejlepší herecký výkon z Martina Dejdara v jeho kariéře. Tenhle film zraje jako víno.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Martin Dejdar se na roli hodil. Byl v ní výborný. A scénář Jiřího Hubače je zárukou kvality! Jde o takový komorní psychologický snímek, který vyúsťuje v myšlenku, že život je třeba žít až do konce a naděje že umírá až poslední. Líbila se mi i Jana Hlaváčková v roli vrchní sestry. Je to silný příběh, který mě dojal. Klobouk dolů před Jaromilem Jirešem. Vidět tento film je skvělý zážitek!


Dodatečné informace

Původní název:
Učitel tance (více)
  • Česká republika Učitel tance
  • Česká republika Dance Teacher
  • Česká republika The Dance Teacher
Premiéra v ČR:
26. 1. 1995
Distributor:
Lucernafilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+