Tron

69%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Jak pracuje počítač všichni víme. Ale víme také, jak to vypadá uvnitř? Tak s takovou myšlenkou si pohráli tvůrci z Disney studia a co si budeme povídat, myšlenkově, scenáristicky a hlavně vizuálně naprosto skvěle. Na rok 1982 je snímek stejně tak přelomový, jako v roce 2005 Cameronův 'Avatar'. Je to tak. Na svou dobu se jedná o fenomenální oslnivou podívanou, jakou bylo možné vyprodukovat dle daných technických možností. I dnes však je poznat, že byl film především natočen černobíle, aby se později dobarvil dle daných představ a požadavků. Námětově snímek především zkoumá technologii mající své místo ve společnosti a analyzuje naší závislost na ní. Ztvárněná humanizace integrálních technologických součástí světa MCP (Microsoft Certified Professional) také přináší zajímavou moralizační otázku o napjatém vztahu mezi člověkem a náboženstvím od počátku technické revoluce. Jenomže tohoto faktu si málokdo všimne. Je tu jedna akce vedle druhé, které dnes připomínají prvotní verze digitálních her, k tomu ten vyjímečný vizuální obraz a tak mnozí diváci snímek budou považovat spíše jen jako osvěžující zábavný film nezatěžující zbytečně složitým příběhem. Každopádně snímek je i přes své stáří docela příjemný a je zábavné ho už jenom sledovat. Míra představivostí je dosažena do maxima, což znamená, že je příběh dokonale promyšlený a má v mnohem logiku. V rámci průkopnických starých filmů by měl tento počin zůstat v předních místech zájmu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je to do jisté míry (ale jen do jisté míry) novátorské, to snad jo. Líbila se mi i ta jednoduchá vizuální stránka, to taky. Ale stejně jsem se nudil a nějak tak jsem nevěděl, čeho že to hrdinové chtěli dosáhnout ani čeho vlastně dosáhli... neudrželo si to mojí dějovou pozornost.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Originálny Tron je film ,ktorý veľa súčasných divákov moc nezaujme a nepochopí. Vďaka jeho veku sa film veľmi tiahne ,niekedy sa ťažko chápe ,dej a efekty na smiech. Ja sa ,ale dokážem pozerať na staré filmy vtedajším pohľadom a vidím v tom skrytý potenciál. No v mojom ponímaní je dvojka lepšia (asi je to tým ,že nie som príliš starý ). 75% ach ,tá doba, keď Disney ešte veci nedosieral.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
disneyho pokus mat vlastne star wars. videl som to ako male decko ale nepamatal som si na nic (az na zavody motoriek). prijemne ma prekvapil fakt ze ak sa to neodohrava v pocitaci tak to vyzera i dnes skvelo. efekty uz dnes nikoho neoslnia ale na svoju dobu boli urcite dych vyrazajuce (ale i tak sa stale nechytali na kvalitu lucasovych filmov)...
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8
V osmdesátých letech celkem revoluční film, alespoň pro mě. Film odehrávající se v počítači, kdo by to tenkrát řekl. Bridges, Boxleitner, Jurasik Morganová - pěkné výkony. je pro mě překvapením, že se režisér a scénárista Steven Lisberger více neprosadil. tenhle film je pro mě celkem přelomová událost a taky dobrá zábava. Na počátek osmdesátek dost dobrý.
  • námět, režie, Bridges, Jurasik, Morganová