Dotek zla

77%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Čekal jsem od jednoho z nejoceňovanějšího filmu ještě více oceňovaného režiséra o něco více. Problém je v průměrném, nebo mírně nadprůměrném scénáři, který není v žádném případě bombastický. Krásná je kamera, dobrá režie je znát, vytloukla z minima maximum. Je to příjemný a kvalitní detektivní Film Noir, ale u mě "jen" za 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Dokonalá filmařina, jaké byl schopný jen Orson Welles. Už úvodní scéna natočená na jeden záběr naprosto vtahuje. Technická velikost spojená s perfektním noirovým příběhem, dravé tempo, drsné a přitom plné cynicky vtipných momentů.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Dotek zla nabízí všechny prvky populárního žánru, který ovšem Welles vylepšuje o nápadité střihy, snové sekvence a některé opravdu psychologicky hutné momenty. Černobílá kamera Russela Mettyho skvěle pracuje s hrou světla a stínu. Scény znásilnění a vraždy v hotelu jsou dodnes zneklidňující. Velmi zajímavé jsou scény únosu Susan, které posloužily pro současnou vlnu moderních horrorů. Zvláštní uznání si musí zasloužit Henry Mancini, jehož latinsko-americké rytmy k tématu velmi dobře pasují a rozhodně nejsou fádně samoúčelné.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Zklamání. Detektivní příběh mě nedokázal po celou dobu dostatečně vtáhnout a kromě nepřehlédnutelného Orsona Wellese jsem nezaznamenal skoro nic, co by nějak výrazněji utkvělo v paměti.
lord
lord
423 bodů
8
Dotek zla asi v TV hned tak neuvidíte, je to velmi stará noir klasika. Člověk, který film bude poměřovat pohledem dnešních moderních movies bude asi zklamán. Ovšem pokud se na něj zkusíte dívat očima té doby jistě vás zaujme. Temnost černobílého filmu správně doplňuje temnost a černobílost příběhu. Dávám 80%, scénář pro mě nebyl úplně vyladěný.