Tombstone

71%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Nedoceněná westernová pecka, o které málokdo ví, že z velké části režíroval hlavní představitel Kurt Russel, který zde podává jeden ze svých nejlepších chlapáckých výkonů. Scény mají drajv, jsou extrémně násilné a má to super soundtrack.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Western, který je postaven výhradně na hereckých projevech titulních představitelů, zkrátka nemůže být výborný. A Michael Biehn, Val Kilmer a především Kurt Russell táhnou neúměrně roztahované dění Tombstone takovým způsobem, který si mdlá režie a velice naivní scénář snad ani nezasloužily. Dá se odpustit, že příběh je slepě předvídatelný již od úvodních minut, ale takhle volný řád vlastního fikčního světa, kde je očividně padouchům dovoleno cokoli, avšak jejich jednání je nepochopitelně nedůsledné a zdlouhavé, se vážně jen tak nevidí. Opravdu se na to nekouká špatně a první polovina slibuje velké věci, ale jedna revenge přestřelka a jediný statický souboj v závěru očekávaní bohužel nenaplňují. Z padouchů navíc fyzicky nejvíce zaujme vedlejšák Stephen Lang, který je ale otloukánek a uplakánek první třídy, ostatní jsou pak lehce zabudnutelní, jak by pravili naši slovenští bratria.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
"ja se vratim, a se mnou prijde ZAKON!" tak pravil Limonadovy Joe, v pripade legendarneho westernoveho serifa Wyatta Earpa to je "You tell 'em I'm coming! And Hell's coming with me you hear! Hell's coming with me!"... v porovnani s Costnerovym skorej zivotopisnym pojatim historie tohto pistolnika reziser Cosmatos (ktory sa po Rambovy 2 producentovy Vajnovy opat osvedcil) vsadza na akcnejsie pojatie divokeho zapadu a pumpuje akcnost i do pasazi kde sa viac menej nic nedeje ale napatia a atmosfera srsi z kazdej sekundy filmu (i ked skoda zbytocnej romantickej linky ktora celkovu stopaz trocha predlzi) a to i vdaka bombastickemu obasadeniu (na strane zakona mena ako russell, kilmer, bill paxton, sam elliot, michael rooker versus powers boothe, michael biehn a jason priestley!) ktoremu napriek russellovy s jeho (udajne skutocnym) knirom kraluje val kilmer hrajuci v zivotnej forme v ulohe Earpovho kamosa Doca Hollidaya... skoda ze finale pride o nieco skorej ako by sa mi pacilo, ale stale ide o nedocenenu westernovu klasiku...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
7
První hodina je takřka dokonalá. Film má skvělý rozběh, charismatické postavy (postava v podání Vala Kilmera je skvělá), mnohé scény jsou zábavné, jiné krásné a některé svým rozsahem skoro opulentní (příjezd do Tombstone). Ale v druhé půlce jakoby tvůrcům došel dech. Jednotlivé linky se nepodaří uspokojivěji uzavřít a celé to upadne v průměr, protože se ve filmu vše začne dít podle očekávání a různé motivy/linky/vztahy nejsou dostatečně prokreslený. Scénárista měl původně film i režírovat, ale svou práci nezvládal, takže ho producent preobsadil za Cosmatose. Podle některých režíroval film spíše Kurt Russell nežli Cosmatos a scénář byl v průběhu přepisován. Snad proto není film dost soustředěný a začal ztrácet na kvalitě stylu i vyprávění. Zlomí se to asi u té slavné (historické) přestřelky OK Corral. Ta by sice měla trvat jen 30s, ale stejně si myslím, že z ní filmově šlo vyždímat víc. Následně Wyatt Earp loví další členy gangu zvaných Cowboys, což je ale často velmi zkratkovité - zpracované v montáži. Hned v úvodu filmu je Wyattu Earpovi přislíbena aura jezdce apokalypsy (v neprospěch banditů), ale divák ho jako takového nikdy neuvidí. Styl jednotlivých scén by tuto auru mohl dále ustanovovat. Filmu navíc chybí výraznější a silnější antagonista. Většina členů gangu je vykreslena jako slaboduchá sebranka ožralých frustrátů. Jen jeden z nich je schopný a vzdělanec, ale nikdy se neukáže být pořádnou překážkou. No a závěr, v němž si protagonista přijede pro svou holku, je něčím, co mě po tisící první fakt už nebaví. Potenciál byl podstatně výš, ale i tak se jedná o western, který nepovažuji za nudný ani zapomeníhodný. Má své silné momenty a kvůli první hoďce se to vyplatilo.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
7.5
Většina postav vystupujících v tomto filmu skutečně existovala a dost chlapů kterých se týkaly události let 1879 - 1882 se do filmu nedostalo. Herecké obsazení na výbornou. Film má sice přes dvě hodiny, ale o motivacích postav se toho moc nedozvíme. V těch letech byla hranice mezi dobrým a zlým hochem značně vrtkavá. Takže díky za připomenutí i méně známých postav Divokého západu. V druhé polovině filmu se Cosmatos asi rozpomněl na jiná svá dílka (Rambo II., Cobra) a akce je oproti skutečnosti dost hektická. Jinak ale proti jeho režii nic nemám. Tento film mám rozhodně radši než film z roku 1994 "Wyatt Earp" s Kevinem Costnerem.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Předvídatelný western s pořádnou dávkou všech možných vlastností, které musí mít každej tvrdej chlap, což je také jediný rušivý element tohoto jinak zdařilého snímku, který zase oslavuje jednu z amerických legent Wyatt Earpa. Naštěstí je tu hodně dobrá akce, která se hemží skvělejma přestřelkama, hromadou mrtvol a kulek, a je zde pozoruhodné herecké obsazení, které je největším kladem filmu: Kurt Russel je už teď pan Herec a zde hraje skvěle, Val Kilmer je na tom stejně a ostatní herci také.
Floridsky
4 376 bodů
8
Nejlepší filmové zpracování Wyatta Earpa. Výborné přestřelky, parádní atmosféra a skvělé obsazení. Kurt Russell hraje excelentně a ostatní také nezahálí. Každá postava má dostatek prostoru a konec dojme. Škoda, že se první hodinka trochu táhne, ale možná při dalším zhlédnutí půjdu s hodnocením nahoru.
Jamie76
Jamie76
4 275 bodů
10
Tombstone je pecka. Je to podle mně nejlepší western, Bud Spencer a Terence Hill vytvořili jinou kategorii westernových filmů a Clint Eastwood je přeceňovaný.
slord
slord
3 832 bodů
8
Dosť dobrý western s nabitým hereckým obsadením. Kurt Russell bol super, avšak zbytok osadenstva tiež nezaostával. Dobre sa na to pozeralo, prestrelky boli veľmi dobré a až do konca som venoval filmu svoju pozornosť bez toho, aby som sa pri ňom čo i len chvíľu nudil. Palec hore. 8/10