Payback: Straight Up

72%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Kdo by čekal, že v režisérské verzi se bude spíš ubírat, než přidávat. Je známo, že Porter mohl být ještě větší svině, ale jako by si i Helgeland uvědomil, že to zkrátka už je moc. Materiálu tak zbylo akorát na akční finále a hlavně od základu překopaný třetí akt. Ve výsledku jsou dvě srovnatelné verze, kde tu první mám přeci jen radši. Tuhle hodnotím 5% navíc proto, že happyend si zaslouží i režiséři.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
2
Podle mě je tenhle původní režisérskej Helgelandův záměr slabší, než to, co s jeho filmem na popud producentů udělal Myhre a co šlo do kin roku 1999. Není to drsnější, jak mnozí tvrdí a finální třetina je podle mě lépe provedena ve 99 verzi. Jinak je to stejně plytkej film, jenž mi nenabídl dost hloubky ani atrakce.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
9
Původní verze byla dost dobrá a tohle je stejně dobrý. Je to ale vlastně docela jiný. Takhle jsem si Portera vždycky představoval, tvrdej chlápek jdoucí za svým cílem bez ohledu na následky. Mel se do role perfektně hodil. Helgeland tímhle sestřihem vlastně stvořil nový film.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
9
Jiný přístup, jiný film. Je mi jasné, proč si Helgeland léta tvrdohlavě prosazoval svoji verzi, i když ta původní došla tak dobrých ohlasů. Jeho vize Porterovy cesty se nese v podstatně temnějším duchu (i když tu nejsou „tři malá prasátka“). Zmizel modrý filtr, zmizely voicovery, zmizel Kris Kristofferson a posledních třicet minut (pro verzi z 99tého bylo po odvolání Helgelanda přetočena téměř polovina filmu). Zatímco sestřih z 99tého tíhne zvoleným stylem spíše k tarantinovkám a ritchiovkám, Director's Cut je čistá noir záležitost, která mi svým finále připomněla excelentní přestřelky z Neúplatných. Vzniká tak unikátní situace, kdy máme dva filmy na jedno téma, s jedním základem a mnoha stejnými scénami a přesto jsou oba filmy ve výsledku naprosto rozdílné, co se fílingu týče a oba jsou naprosto vynikající… něco podobného ve filmové historii nepamatuju.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Odplata je klasika, která mi v hlavě utkvěla od té doby co jsem to viděl poprvé a to už pár desítek let (doslova) bude :-D Jiný sestřih stejného filmu mi vlastně nic neříká, protože si to tak detajlně nepamatuju abych mohl porovnávat, takže stejně dobré. 70%
squirrelpool
squirrelpool
7 017 bodů
10
Na počátku točil Helgeland Odplatu, pak došlo ke sporům se studiem a to mu nakonec režii sebralo. Nicméně film už byl hotov, takže se přetáčelo. Helgelandovi to určitě nebylo příjemné, ale stalo se to co by pravděpodobně nikdo nečekal. Vznikly dva vyjímečné filmy. Dva úžasné snímky, které si Gibson připsal do filmografie. Vážně nejde jen o pár vystřižených scén. Taková práce by asi Johnu Myhreovi přišla trapná a tak celý film pojal po svém. Udělal z toho trochu noir film. Takže pro ty kdo viděli film s modrým filrem: vězte, že tenhle film je úplně jiný. Pouze zápletka zůstala. Dokonce Porterova osobnost doznala mírných změn. A mám pocit, že Gregg Henry tady má víc prostoru. Ty jeho úžasné grimasy mě ničili. PS: Je obrovská klika, že měla Odplata premiéru před Umučením Krista. V opačném případě by určitě spousta magorů tvrdila, že se v Porterovi určitě projevila Gibsonova "skutečná osobnost".