Taxikář

80%
Taxikář
Travis Bickle je odcizený a osamělý veterán z vietnamské války, který se živí jako taxikář v nočním Manhattanu. Při svých jízdách se setkává s půvabnou Betsy, která je poradkyní kandidáta na prezidentský úřad Palentina, s dvanáctiletou prostitutkou Iris a jejím pasákem Sportem a dospívá k názoru, že tento svět se prohnilé místo, které je třeba vyčistit. Jak jeho frustrace a zloba narůstají, zvětšuje se i arzenál Travisových zbraní, jež umí ovládat. Postupně se spřátelí s malou Iris a přitom čeká na vhodnou chvíli, aby mohl zlikvidovat Palentina. Jenže situace se nečekaně vyhrotí, Travis v afektu zastřelí Sporta a Irisina zákazníka a když ho krvácejícího a v bezvědomí najde policie, pro veřejnost se stane "hrdinou", který chránil mladičkou prostitutku.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Příběh podivína a samotáře, který se rozhodl, že očistí město od spodiny a zla, jak sám říká. Hlavní postavu narušeného mladíka zahrál Robert De Niro jak jinak než skvěle, dokáže se prostě s postavou dokonale propojit a je v tom mistr. Film samotný ale kromě postavy mladého Taxikáře a jeho postupné prohlubování agrese nic extra nepřináší. Hlavně za Roberta De Nira - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Ve svém jádru vcelku znepokojující snímek pojednávající o odcizení veterána z vietnamské války v moderní společnosti. Poukazuje na jeho posedlost spojenou s frustrovaným hněvem a znechucením lidského úpadku. Martin Scorsese velice šikovně použil prvky noir se žánrem westernovým, hororovým a městským melodramatem, a kupodivu to funguje. K patřičnému uklidnění v jinak depresivní atmosféře pomáhá do kůže se vtírající saxofonová melodie. V mnoha ohledech se film stal prorockým. Odráží násilí současných novinových titulků, čímž se vlastně stal i v jistém smyslu nadčasovým. Každá scéna něco znamená či něco naznačuje. Psychologický vjem v rámci na první pohled obyčejných dialogů předčí očekávání ve svém smyslu a pojetí dané problematiky. Film tak v sobě nese poselství a kritiku zároveň. A není od věci, že velmi ovlivnil další tvůrce. Scéna se zrcadlem byla později použita nesčíslněkrát. Příběh zdánlivě jednoduchý, ale pro lepší uchopení toho, co chce divákům vlastně říct, se musí pozorně číst mezi řádky. Komu se to povede, má vyhráno.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Scorsese v plné formě. Napínavý, depresivní, ale rozhodně ne nuceně šokující Taxikář si mě získal. Perfektní De Niro, dokonalá režie, zajímavá myšlenka. Taxikář je prvotřídní klasika, která ale není ošuntělá nebo nudná, ale naopak zatraceně cool.


Dodatečné informace

Původní název:
Taxi Driver (více)
  • USA Taxikář
  • USA Taxi Driver
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Čeština:
Taxikář je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch