Tankový prapor

70%
Tankový prapor
Hrdinou neradostného, i když převážně humorného pohledu na vojenský život v roce 1953, je rotný Danny Smiřický, potýkající se se svými kamarády s tupostí důstojnického sboru. Vše začíná ve výcvikovém prostoru, kde Danny ve chvílích volna sní o své nepřístupné přítelkyni Lizetce. Relativní klid brzy ráno naruší příjezd obávaného majora Borovičky. Danny je pověřen organizací plnění Fučíkova odznaku...



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6.5
Knižní předlohu od Josefa Škvoreckého jsem samozřejmě četl a proto jsem byl zvědavý jak se jí podařilo Olmerovi převést do filmové podoby. Myslím,že to mohlo dopadnout podstatně lépe,ale i tak jsem celkem spokojený. Humorné situace jsou natočené svižně a hlavně v nich nechybí vtip. Obsazení bylo super a hlavně Miroslav Donutil hodně pobavil.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Tankový prapor je dnes již klasikou a některé věcí z něj zlidověly. Dobrá komedie s hořkou pachuť je však pro mě stále hluboko ve stínu Černých baronů, přestože se jedná o výborný film, který hodnotím sedmdesáti procenty. Skvělý Miroslav Donutil, který odstartoval svou šňůru zelených mozků, výborný Vaculík a další..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6.5
´Humoristický obraz individuálního boje s blbostí, ztělesněnou vybranými představiteli důstojnického sboru čs. armády v 50. letech.´ Tak zní motto k literární předloze tohoto filmu autora Josefa Škvoreckého a protože bylo politicky těsně po převratu, tudíž nehrozil zákaz a stíhání za zesměšňování československé lidové armády, tvůrci vše náležitě vzali pěkně od podlahy. Nezapomenutelný kliďas vojín Smiřický, cholerický major Borovička či takřka klaunský nadporučík Růžička. Co postava, to charakter a tak vznikla plejáda humorných scének, z nichž některé by sice potřebovali ještě krapet doladit, ale to na výpovědi o absurditě doby nic nemění. O nějaké plynulosti vývoje děje nelze ani pomýšlet. Zajímavostí je, že Vítězslav Jandák si vojenského důstojníka, v podstatě stejného charakteru, zopakoval, neboť rok před tím si takovou postavu zahrál u jednotky tzv. černých baronů ve snímku ´Tichá bolest´ (1990). Všudypřítomná situační komika sice dost zlehčuje danou stalinisticky temnou dobu 50. let, ale postoj vojáků základní služby a důstojníků ukazuje adekvátně. Dnes se tomu smějeme, ale zažít by to nechtěl nikdo. Film si nese prvenství v rámci soukromého filmu po politickém převratu a nová tvůrčí volnost je na výsledku dost znát. Neočekávaná vulgárnost a odvážná nahota asi šokovala nejvíce. Ale po normalizační době se jednalo o něco nového, takže po uvedení kina nepřekvapujíc praskala ve švech. A i nyní se ke snímku rádi vracíme, neb dělat se z oné doby legraci ještě dlouho neomrzí.


Dodatečné informace

Původní název:
Tankový prapor (více)
  • Československo Tankový prapor
  • Československo Tankový prápor
  • Československo The Tank Battalion
Premiéra v ČR:
29. 5. 1991
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Tankový prapor je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch