Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

50%
Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)



Režie:
Scénář:

Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
2
Kdo jiný by měl v dnešní době točit filmy o Hitlerovi než země,které stál v čele. Samozřejmě je řeč o Německu. Za posledních pár let vznikla řada snímků pojednávajícím o tomhle vůdci. Žánrově a kvalitou zcela odlišené. Tento sníme však patří mezi ty nejhorší,které si můžete pustit. Název by měl dát najevo,že vás čeká velká zábava,ale opak je pravdou. Je to spíše hořká satira,která si po většinu času hledá smysl bytí.
kubas369
4 086 bodů
0
Bohužel tomuhle paskvilu nemužu dát nic jiného než odpad. Už dlouho jsem neviděl něco takhle tragického a tím nemyslím obsah filmu. Není tady vůbec nic co by mě mohlo zaujmout a proč Hitler vypadá jako kdyby měl ksicht z gumy nebo z čeho vlastně? Pochybuju, že takhle ten herec ve skutečnosti vypadá. Píše se tu že jde o komedii to je snad špatnej vtip ne. Jedna trapná scena střídá druhou a sám Levy podle mě ani neví co že to natočil, cely film se snaží nácky co nejvíc ztrapnit, potupit a nakonec se snaží o vyzdvyhnutí lidskosti v Hitlerovi v té zrůdě, a těch rozporů tu je víc. Možná se měl celej ancábl, kterej se okolo tohohle nezmaru motal nejprve podíval na Chaplinova Diktátora aby vědeli jak s podobným materiálem pracovat.
Alanna
Alanna
2 144 bodů
2.5
Tak tohle není žádná komedie,ale spíš drama a pěkně nudné drama.
  • film dlouhý jen 89 minut
  • špatné herecké výkony
  • celý film je nudný
  • nezábavný humor
  • nesympatičtí herci
  • slabý a nudný děj

Dodatečné informace

Původní název:
Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
  • Německo Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi
  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler
  • Německo Mi führer
  • Německo Môj vodca: Skutočne skutočná udalosť o Adolfovi Hitlerovi
  • Německo Mon Führer - La vraie véritable histoire d'Adolphe Hitler
  • Německo My Fuhrer
Premiéra v ČR:
13. 9. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Německo
Ocenění:
Žádná ocenění