Šašek a královna

69%
Šašek a královna
Plakát traileru

Hradní kastelán se ve svých divokých snech proměňuje v opovrhovaného, ponižovaného šaška, jehož deptá panovačná královna. Režisérka Věra Chytilová si tu pohrává s téměř dokumentárním vylíčením \"reality\" a divadelně stylizovanými vizemi, v nichž vládne červená barva. Námět poskytla stejnojmenná divadelní hra Bolka Polívky, jejíž podobu však režisérka často přesahuje, zvláště pak k satirickému vyhrocení, v němž nahlíží naši nedávnou minulost, ztrapněné pokonkováním před mocnými a bohatými tohoto světa.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Svojí neučesaností a nesourodostí úžasně chytlavé. Možná že "děj" tím trochu trpí, ale Chytilová beztak říkala, že na dějí jí nezáleží, protože je jen pro pitomce. A ač Chantal coby hvězdička televizních estrádních debat mi byla vždycky nesympatická, tady měla neskutečné charisma.
Fingon
16 886 bodů
8
70% ve srovnání s divadelní verzí o maličko slabší, ale Chytilová boduje svou freneticky roztěkanou kamerou Jana Malíře, i když se těch nejlepších "ulítlých" záběrů dočkáme jen na začátku a později už jen v omezené míře.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tento film nelze hodnotit mimo svou dobu, zejména tedy po technické stránce, nikoli obsahové. Text je nadčasový a zpracovává srozumitelné vztahové téma. Je to studie sadomasochistického vztahu, jak naprosto správně odhalila francouzská filmová kritika, kde si myslím, že by film uspěl trochu více, kdyby byl natočený trochu jinak. Na vině není ani tak Věra Chytilová jako kameraman Jan Malíř, jehož experimentální forma filmu vůbec neprospěla. Obrovské plus za perfektní kostýmy Simony Rybákové a Terezy Kučerové. Jestli by nějaký film měl mít remake, pak tento.

Dodatečné informace

Původní název:
Šašek a královna (více)
  • Československo Šašek a královna
Premiéra v ČR:
1. 4. 1988
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Šašek a královna je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch