Světáci

85%

Komentáře a recenze 32

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Co k tomu říct, je to černobílá perla našeho filmu. Nejvíce dle mého názoru zazářil Jiří Sovák, ale každý z trojice měl svou nezanedbatelnou roli. O třech dámách, které se připojí posléze není třeba mluvit.. jedny z našich nejlepších hereček všech dob.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Hodně sympatický film s několika skvělými momenty (hlavně intelektuální diskuse u stolu ke konci). Obzvláště herecké obsazení se povedlo. Zároveň mě to ale nedostalo "do kolen" zas tak moc, abych napálil plný počet.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Určitě jedna z nejlepších českých komedií, co kdy byla natočena. Šestice legendárních herců trousící moudra o architektuře a umění, k tomu skvělý situační humor, bezchybný scénář a Vladimír Menšík v dokonalé vedlejší roli- z toho se nemůže vyklubat nic jiného, než královská a neutuchající zábava.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
Někdy docela za těžko pochopit, proč se právě tenhle snímek stal trezorovým.. Legendární buranská podívaná, která oplývá nádherně jednoduchým českým humorem. Věřím, že to muselo oslovit tolik lidí, že si každý dělníček dokáže pořádně užít, že když si chce hrát na boháče, tak jednoduše může. Nepochybně se jedná o jeden z největších českých filmů všech dob, který by za ale v zahraničí tvrdě narazil. Hutné nejhvězdnější obsazení, kterému vévodí přední osobnosti československého filmu. Přestože hlavní trio je výborné a právě na jejich reakcích a vztahové dynamice tkví celý úspěch snímku, tak mně se do paměti nejvíce zaryl již postarší Oldřich Nový. Jak by mi normálně takováhle pygmalionská variace spíše nesedla, tak Světáci to dokázali. A třeba večeři s prostitutkami, kde všichni jen předstírají svoje vysoké společenské postavení a konverzaci zásobí tématy jako Salvador Dalí, jsem si celou prochechtal.. Jen teda nejde o hudební žánr, nýbrž o muzikální prvky, ale na to přijde v ten správný čas každý... Naneštěstí pro mě je ten příběh od prvních chvil dosti čitelný, ale kvůli tomu bych z okna neskočil. Zajisté kvalitní snímek, který stojí za čas, jen není tolik perfektní, jak by se mohlo zdát a mám pocit, že tomu ještě něco malinko hlubšího chybí a stejně tak nejsem úplně fanda repetetivního humoru, i přestože tady má nějaký pay-off. 80%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Světáci jsou filmem, který se stal klasikou. Tři zedníci a tři podvodnice, zahrané s tak skvělými herci, je opravdu excelentní. Navíc hlášky padají jak na běžícím páse, tudíž se nudit nebudete. "Ksakru." "Neříkej mi ksakru v tomhle podniku." "Běžte voba do prdele, já jsem se přišel bavit." :D
avenis
avenis
8 137 bodů
10
"Pan profesor celý život vystačil s Pinkasem."
"Von myslí Pisaka."
Ani nevím, kdy jsem Světáky viděla poprvé, ale určitě to bylo až po listopadu 1989. Přestože film nebyl trezorový, tak jej ČST prakticky nevysílala. Ale vím, že při prvním shlédnutí jsem měla pocit přávě vykopaného zlatého valounu. Taková spousta humoru, gagů, narážek... prostě podívaná navěky. A už léta jíme zásadně pokachničku.
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
7.5
Tahle komedie je absolutně dokonalá. Nejenom celkem složitá zápletka, ale i hlavně herecké výkony všech zúčastněných, prostě bomba. Vůbec nevadí, že je film černobílý, prostě je to moderní komedie se vším všudy, takže obstojí i dnešním "náročným" divákům. Nikdy jste ji neviděli? Tak každému lze jedině doporučit!
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Je to výborná komedie, ale za 90%. Hraje tu naše herecká elita, je zde spousta známých hlášek, ale osobně znám pár českých komedií, které mi připadají lepší. Ten částečně muzikálový styl mi tam trochu vadil. No, byla to v podstatě labutí píseň Oldřicha Nového. Možná, že i toto mne trochu dojímá a nalaďuje do nostalgična.
Pas
Pas
6 225 bodů
10
Když Praha za noci zazáří neonem...Parta tří fasádníků od Velhartic pracuje v Praze. Veliké hlavní město se jim jeví jako plné lákadel, zábavy a bujarého nočního života. První velký kulturní zážitek si fasádníci dopřejí v gril-baru Diplomat, kde způsobí společenský rozruch a následný požár. Po nemilém zážitku se rozhodnou vzdělat v oblasti společenského chování a doufají, že příště dokáží do společnosti lépe zapadnout a stráví kouzelný večer ve společnosti dam na úrovni. Odevzdají se do rukou zkušeného vychovatele, emeritního profesora tance a společenské výchovy, který s nimi nebude mít lehkou práci, ale fasádníci jsou odhodláni zapadnout do vyšší společnosti. Režiséru Podskalskému se povedl, na svou dobu-krátce po srpnu 1968, velice zajímavý snímek který má svou kouzlo a humor i dnes.
limeta
limeta
5 179 bodů
10
Výborná komedie s jednoduchou, ale dokonalou zápletkou. Herecké výkony jsou famózní a scéna z baru je naprosto dokonalá. U mě nejlepší Podskalského film a jedna z nejlepších českých komedií.