Svatba jako řemen

81%
Svatba jako řemen
Jednoho večera se tu před nádražím objeví stará pragovka se dvěma značně podroušenými muži. U pokladny jeden z nich obtěžuje mladou prodavačku Haničku, které se ujme starší muž, velevážený tajemník, a nepokrytě se jí pokouší "sbalit". To si samozřejmě podnapilý mladík nenechá líbit a tak společně s přihlížejícím frajírkem dívku tajemníkovi přeberou. Posadí ji do auta a odjedou. Druhý den dívka nahlásí na VB, že byla znásilněna třemi neznámými muži. Vyšetřování případu se ujímá starší uvážlivý policista se svým mladým horkokrevným a mírně ztřeštěným kolegou. Jak se brzy ukáže, jeden z trojice mužů se právě žení a obvinění veselku značně zkomplikuje. Protože to s tím znásilněním ovšem není tak jednoznačné, nezbývá než přesvědčit Haničku, aby jej vzala zpět.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Svatba jako řemen, veselohra jako řemen. I když je vše dosti přitažené za vlasy, je to prostě naše typická bláznivá komedie s hvězdným obsazením a natočená v uvozovkách za 12,50 KČS. Že bych se smíchy za břicho popadal, to zase ne, ale zasmál jsem se a to je cíl. Nejlepší je asi pasáž, kdy dva esembáci dělají v lese rekonstrukci :) Celkově mi vychází velmi slušných 70%.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
8
Film, který skvěle podemílá autoritu tehdejší policie, a ukazuje všeobecnou lidskou malost. Z dnešního pohledu se ale jeví jako dost necitlivý k otázce znásilnění. Dokonce i oficiální text distributora mluví dehonestujícím tónem o "domněle znásilněné dívce", přestože znásilnění fakticky proběhlo. Její obvinění nepřichází "nerozumu, msty nebo vypočítavosti", ale prostě toho, že se stal zločin, který nejde obhajovat tím, že dotyčná byla opilá, měla krátkou sukni, nebo na vyjížďku do lesa jela dobrovolně. Snímek tak vlastně v komediálním duchu omlouvá tradiční předsudky a humorně ukazuje, jak ponižující proces je vyšetřování znásilnění. Není ale moc zřejmé, nakolik to ukazuje kriticky a nakolik hlavně pro pobavení nad slabší/mi. Zdá se, že od doby, kdy byl film natočen, česká společnost moc hodnotově nepokročila, čemuž odpovídají i nedávné výzkumy, v nichž si přes 60 % respondentů myslí, že za znásilnění si ženy mohou tak trochu samy. Jedním ze zdrojů tohoto přesvědčení může být i tak skvěle zahraný, zrežírovaný a přesvědčivý film Svatba jako řemen. Ono se ale není čemu divit, když scénář je dílem jednoho z nejvýraznějších českých šovinistů, Zdeňka Mahlera.:)
kawa
3 388 bodů
8.5
Česká filmová klasika s vynikajícím hereckým obsazením, a nezaměnitelnou zápletkou, hlášky typu Co, co, co občane zlidověly! V říjnu 2014 zemřeli Landovský a Schránilec behem jednoho víkendu...Výborný výkon Hrzána.


Dodatečné informace

Původní název:
Svatba jako řemen (více)
  • Československo Svatba jako řemen
  • Československo The Unfortunate Bridegroom
Premiéra v ČR:
1. 6. 1967
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch