Sunset Boulevard

81%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Poctivá stará americká filmařina ještě bez příkras. Příběh muže, jenž se částečně nedobrovolně nechá vydržovat psychicky labilní vyhaslou filmovou hvězdou je od začátku do konce zajímavý. Pěkný zástupce Film Noir s klidným tempem a silným výživným dějem.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Je to už dávno, co jsem Sunset Blvd. viděl poprvé, ale v té době mi ta jeho nadčasovost vyrazila dech. V podstatě i teď při druhém zhlédnutí nemám moc co vytknout. Na dobu vzniku je tohle to dílko prostě něco neskutečného. 9/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Pokud má film však v něčem sílu, tak právě v souvislostech s němým filmem a alespoň lehká poučenost vám požitek ze sledování minimálně zdvojnásobí. Nicméně scény s bazénem, slavné závěrečné sestoupení ze schodů, pohřbívání opičáka, partička bridže s legendami klasického filmu a nesmrtelná scéna ze studia Paramountu s Cecilem B. De Millem fungují spolehlivě i bez znalosti souvislostí. Sunset Blvd. byl nepřekvapivě ignorován tvůrci starého Hollywoodu a Wilder dostal řadu emotivně zaměřených podpásovek od svých starších kolegů. Film se dostal až do hlavního oskarového klání, ale musel se sklonit před dnes již jinou klasikou Vše o Evě. Wilderova hlavní myšlenka byla ale především posvítit si na epochu starého Hollywoodu a tento článek se sluší stylově zakončit jedním z jeho mnoha slavných výroků:,,Jestli chcete říct lidem pravdu, buďte vtipní, jinak vás zabijou.” O Sunset Blvd. to platí dokonale.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Zhlédnutím Sunset Blvd. jsem udělal další nezbytný krůček vstříc vysněnému okamžiku, kdy si konečně budu moci říkat plnohodnotný filmový fanoušek. Jedná se totiž o pojem, který se napříč časem prakticky nemění a na nějž nemusíme nutně nahlížet jen jako na výtvor zplácaný poslušně dle tehdejších dobových a hlavně hollywoodských požadavků. Tohle je naopak dílo, které úmorným konvencím do jisté míry protiřečí, a tím, že je zároveň velmi inovativně a nápadně kritizuje ("jízlivě" z textu distributora je celkem trefné), posílá celkem jasný vzkaz pro budoucí filmařské generace: Stále tu jsem a jen tak se mě nezbavíte... :) Krásná Nancy Olson, přesvědčivě bezútěšná Gloria Swanson, charismatický Holden a výtečná režie jednoho z největších filmařů 20. století. Jiným slovem Spokojenost.
Jamie76
Jamie76
4 275 bodů
7
Film jsem si pamatoval jinak a tak jsem byl po shlédnutí lehce zklamaný… každopádně celkem zajímavý a povedený snímek s velmi dobrým obsazením
frantisek-navorka
2 707 bodů
10
Dokonalé, skvělé, legendární. Gloria Swanson nemá chybu, předvádí jedinečný výkon.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
10
Brilantní filmařina ve službách skvělého scénáře. Závěrečná patnáctiminutovka pro mě měla až hororový nádech. A přesně tam celý film směřoval. Přitom začal velmi netradičně smrtí hlavního hrdiny...ne to není spoiler...takže by se zdálo, že půjde o jakousi krimi vyprávěnou odzadu. Jenže to by divák Wildera hrubě podcenil, protože ve skutečnosti sledujeme vyprávění onoho nebožtíka, v jehož středu je herecká diva, která si nedokázala připustit, že její čas dávno vypršel. Kvalita tohoto filmu je ve způsobu vyprávění, parádních hereckých výkonech, vypilovaném scénáři a vlastně ve všem, co divákovi smysly zachytí. A paradoxně i když víte jak postava Jima dopadne...má Sunset jedno z nejlepších finále, jaké jsem ve filmu viděl.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
10
Sunset Boulevard je především krásnou sondou do nitra zkrachovalých duší. Těch se drží vskutku věrně a Wilder nechává zcela brilantně šachovat s figurkami naprostých zoufalců po herním poli nelítostného Hollywoodu. A to krásno není jen v sondě, nýbrž i ve scénáři - své sebereflexi a vtipu - a hereckých výkonech. Gloria Swanson mi naprosto vzala dech svými naprosto schizofrenními pohledy, možná i psychopatickými. Stejně tak William Holden, který je zase naprostý opak od své herecké partnerky, tedy stoprocentní mámvpičismus krásně funguje do kontrastu. Na vrch tomu pak přidává sluha Erich von Stroheim, který je krásně nadnesenou osobností v celém balastu vztahů a jen se jim (i když asi neplánovaně) vysmívá. Sunset je rozhodně ukázkou skvěle napsaného scénáře, výborné režie, dechberoucích hereckých výkonů a třeba i kamery (především stojí za zmínku hra se světly, případně i mnohá expresivita, pravděpodobně inspirovaná německými snímky z dvacátých let). To není jenom film, nýbrž skvěle fungující umělecké dílo se vším všudy. Výtvarně, filmově, esteticky.
bubu
112 bodů
9.5
Dokonalý noir. Ustřední postava zapomenuté hollywoodské hvězdy je až místy strašidelná. Brilantní herecké výkony a 3 Oscaři z 11 nominací. Film, který neztrácí svoji kvalitu ani po téměř 70 let a který krutě odhaluje zákulisí nejslavnějších filmových studií.