Stůj, nebo se netrefím

53%
Stůj, nebo se netrefím
Plakát traileru

Zápletka se odvíjí od drobného a celkem nepatrného zádrhele, přesněji záměny osob. Na první kolizi se pak v ztřeštěném sledu nabalují další a další nedorozumění, záměny, travestie, míjení, prolínání, zápletky, ale hlavně humor. Aniž by ovšem byla porušena kauzalita a logika! Úžasně spletitá struktura příběhu a motivů se nakonec před bedlivým zrakem diváka rozplete až do posledního detailu. Film měl velikou šanci stát se divácky úspěšným už proto, že staví na léty prověřeném principu grotesky, který šťastně kombinuje se slovním humorem. A koneckonců postavy příběhu jsou blízké i oním švejkovským rozměrem, který v sobě má většina Čechů a který naplno propuká právě v dramaticky vypjatých situacích jako v květnu roku 1945, kdy je dějiště filmu - česká vesnice - obklíčena ustupujícími Němci.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Výrazně nedoceněný český film, povedený, s vnitřním humorem, smysluplným dějem a neskutečně dobře vykreslenými figurami a figurkami - od mondénní Uršuly (Ivana Chýlková) přes skvělou dvojici zmatkářských mašinfírů Brandejse a Doubka (Radek Holub, Josef Abrhám), nácka Manfreda von Tittelbach (Jiří Bartoška), hostinského (Pavel Landovský), kominíka (Jaromír Dulava) až po hradlaře (Josef Somr), který umravní německou motospojku Hans-Jurgena Fialu (Radim Fiala), aby si s ní pod urvanou střechou hradlařského domku zahrál partii šachu. Děj se točí kolem ukradeného vlaku a spojeneckého parašutisty, kterého je třeba ukrýt ... Herecký koncert velice vzdálený troškovskému, naopak blízký cimrmanovskému humoru, výrazně postavený na hercích brněnských divadel Husa na provázku a HaDivadlo v malých rolích (mj. Fiala, Halberstadt, Daniel, Pecha, Budař, Ježková, Urbánek a další).
Pete69
Pete69
29 851 bodů
4.5
Film mě vubec nebavil a jako komedie ani nepobavil. Děj je zmatený, založeno na omylech a náhodách. Kostýmy a technika ok, ale atmosféra konce 2.svetové války se na mě nepřenesla.. moderní čísla popisné na domech, moderní dveře, střešní krytina Bramac v mnoha záběrech a myslím, že jsem zahlédl i moderní žaluzie v okně. Celé je to tak nějak "zfušované" a je škoda, že film nepusobí moc dobrým dojmem, protože se v něm objevuje plejáda skvělých herců.
Fingon
16 886 bodů
4
Shodou okolností jsem se ochomýtal kolem toho zámku právě v době natáčení... ale že je ten film tak špatný, za to opravdu nemůžu...

Dodatečné informace

Původní název:
Stůj, nebo se netrefím (více)
  • Česká republika Stůj, nebo se netrefím
Premiéra v ČR:
12. 3. 1998
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika