Stopaři

75%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Pěkný western a určitě ten lepší z westernů natočených v padesátých letech. Přestřelky a některé romantické scény dnes působí dosti naivně, ale taková byla doba. Prostředí je krásné, scénář sice něčím extra zajímavý, ale podařilo se z něj vytěžit maximum. Moc pěkné jsou bitvy, nebo lépe řečeno přestřelky na koních. Jako celek... starý dobrý a povedený western.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Poctivý western, to jistě, ale v žánru mám jiné favority. A nemusím ani chodit daleko - Sám Ford má filmy, co mě zaujaly víc. Výsadní postavení zrovna Pátračů mi uniká.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Výborný čistokrevný western, který kombinuje osvědčené motivy ze zlaté žánrové éry před nástupem Sergia Leoneho s nadčasovým příběhem o neoblomné touze po pomstě a uchování rodinné cti. Ford režíruje své vrcholné dílo s pedantskou přesností a na celé obrovské vyprávěcí ploše, od nostalgického Monument Valley po nehostinné zasněžené pláně, od humoru a řady ztřeštěných charakterů až po chladnokrevnou zarputilost Wayneova Edwardse, se mu daří servírovat až nečekaně komplexní, stylově nasnímaný a emocionálně pestrý westernový zážitek. Našlo by se samozřejmě pár nedostatků, dialogy již působí hodně omšele a vyvrcholení naprosto postrádá Leoneho nezaměnitelný atmosférický náboj, ale jako klasika jednoho specifického filmového odvětví, kde (bílá) spravedlnost vítězí a (rudé) zlo padne pod sprškou bleskových koltů, fungují Stopaři i dnes velice poctivě. A kdo navíc pochybuje o hereckých kvalitách legendárního Johna Waynea, tak právě tenhle film ho zcela vyvede z omylu...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Líbilo se mi jen to, že byl film natáčen ve skutečných lokacích. Dnes to není standartem. V konečném důsledku to však nepozvedlo film z jeho dna. Ve své době asi dobré. V téhle nikoli. Nezajímal mě příběh ani postavy. Waynův jižan by se mi líbil, ale jeho postava nebyla náležitě vytěžena. Různé přestřelky jsou pak čirou nudou. Působí to naprosto prázdně - jako by po sobě kluci v lese stříleli z kuličovek. Tomu hodně napomáhá i absence násilí. Chápu, že Stopaři jsou produkt své doby, ale já hodnotím podle univerzálních měřítek, které jsou kvalitní napříč dobou. Když postavy po přestřelce přijdou k postavě, která má být rostřílená na cucky a ona není, nemá na hadrech ani kapku krve, tak to těžce ubírá na věrohodnosti. Pak je tu samozřejmě i scéna, v níž postavy odkryjí kámen, který má skrývat mrtvé tělo indiána, jenže ten indián se zhluboka nadýchne, čímž se mu vzedme célé břicho. Suma sumárum - tento film zastaral do té míry, že dnes už nemá divákovi co nabídnout.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
Film na dobu svého vzniku velmi, velmi nadčasový. Rasistické chování ve filmu z 50. let, a ještě od Johna Waynea?? Podle mě jeden z jeho nejlepších výkonů. Jeffrey Hunter a Vera Milesová odvedli také velmi dobrou práci. John Ford byl klasik a dobře věděl co dělá. O kvalitách snímku svědčí i to, že zaujme i po více než 50-ti letech. P.S.: škoda že Hunter i Woodová skončili tak brzy po čtyřicítce a oba tragicky.
  • John Wayne
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Skutečně nadprůměrný western, ve kterém vždy rovný drsňak John Wayne zase tak rovný není. To je hlavním tahákem tohoto filmu, protože v roli sarkastického rasisty se Wayne nikde jinde neobjevil. Alespoň si myslím. Velice dobrý výkon podal Jeffrey Hunter v roli Martina Pawleyho. Celý film je pojat v drsném stylu, a krajina, ve které se film odehrává, je úžasná. I hudba Maxe Steinera. John Wayne byl se svou rolí natolik spokojen, že svého syna pojmenoval rovněž Ethan. Pokud "Stopaři" nejsou nejlepším americkým westernem, pak je rozhodně tou nejstylovější podívanou, natočenou s opravdovou bravurou. Je výmluvnou výpovědí o stinných stránkách americké historie. Ačkoliv měli američtí osadníci i indiáni každý svou pravdu, na společný život to bohužel nebylo. Ostatně pro pochopení Ethanovy nenávisti vůči indiánům je důležitý text na náhrobním kameni u Edwardsova statku: "Zde leží Mary Jane Edwardsová, zabita Komanči 12. května 1852. Ve svých 41 letech byla dobrou ženou a matkou.“ (Mary Jane byla Ethanova matka.) Ještě snad bych podotkla, že ve filmu hrál i syn Johna Wayneho. Mladého poručíka kavalerie Greenhilla hraje Patrick Wayne.
Jamie76
Jamie76
4 275 bodů
9
Skvělý western. John Wayne zde není 100% Kladná postava ale i přes to má sympatie diváka. Konec filmu je plný emocí a tento film je jedním z těch nejlepších westernu všech dob.
Mikik4444
3 907 bodů
7
Všechno je super akorát jak tam pořád šmydlaj, na to nemám … byla to hold doba kdy orchestr dobarvoval atmosféru filmu, jsem rád, že už je to pryč
naineko
naineko
1 532 bodů
0
Make America great again? Většinou jsou starší (či přímo staré) filmy zařazené do promitání na kviff výraznou přidanou hodnotou. U Stopařů tomu tak rozhodně nebylo. Neuvěřitelný vývoj postav, logická škobrtnutí mezi scénami, dějově nezajímavé a děravé, historicky diskutabilní. Nezajímavě natočené (lze srovnat třeba s Kurosawou). Samostatnou vrstvou je pak jakýsi "odkaz" filmu. Scott Feinberg se při uvádění filmu ve Velkém sále odvolával na základní hodnoty Ameriky. Nejspíš měl pravdu - informace, které k nám zza velké louže tou dobou putovaly byly stejně děsivé - bílý muž (ve smyslu bělocha mužského pohlaví) si může dělat, co se mu zrovna zamane. kviff52 Incident z Oskarů 1973 jen dokresluje jaká byl John Wayne "osobnost". Ethan Edwards je odrazem toho nejhnusnějšího, co v Americe (a nejen) doutná a čeká na dalši vlnu násilí a nadřazenosti.