Pozemšťan

77%
Pozemšťan

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. Vynikající, značně originální a především myšlenkově chytlavé minimalistické sci-fi natočil v roce




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9.5
Pozemšťan je důkazem toho,že k výbornému snímku není potřeba milionových rozpočtů. Stačí jen jedna vynikající myšlenka převedená v naprosto geniální scénář,který dokáže diváka upoutat. Od první minuty jsem se nechal vtáhnout doprostřed diskuze a po celou dobu jsem jen koukal s otevřenou pusou a baštil každé slovo,které "pozemšťan" pronesl. Ani si nepamatuji kdy mne naposledy nějaký film tak upoutal. Otázky které zde byly položeny dostaly vždy adekvátní a přesvědčivou odpověď,která donutí diváka k zamyšlení. Škoda,že má snímek televizní kameru a herci nejsou místy zrovna přesvědčiví. Na druhou stranu by obsazení nějakých "velkých jmen odpoutalo pozornost od geniálního scénáře. Jedinou výtku,kterou mám je snad k samotné délce. Hodinka a půl byla hrozně málo. Dokážu si představit,že by měl snímek tři hodiny i více. Ještě jednou - geniální!
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Pěkná myšlenka, ale herci, režie ani scénář nejsou dost propracované na to, aby byl výsledek něčím víc. (Ježíše do toho tahat nemuseli. Ne kvůli nějakému kacířství, ale spíš proto, že množství náhod je tím až moc velké.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pár herců, jedna chata, chytrý příběh. I takhle se dá natočit jeden z filmů roku, pokud máte nápad za milion. Schenkman se v tomhle případě asi upsal ďáblu, protože točit takovéhle kraviny jako on a po pár letech pauzy přijít s tímhle, to nemůže být jen tak..

Dodatečné informace

Původní název:
Man from Earth, The (více)
  • USA Pozemšťan
  • USA Man from Earth, The
  • USA Jerome Bixby's The Man from Earth
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,2 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Pozemšťan


Podobné