Hrdinové a zbabělci

63%
Hrdinové a zbabělci

Dva studenti West Coast University Arian (Derek Luke) a Ernest (Michael Pena), se rozhodli, že uposlechnou výzvu svého idealistického profesora, doktora Malleyho (Robert Redford), aby se svými životy udělali něco důležitého. Vstoupí tedy do armády a odjedou bojovat do Afghánistánu. Do osudů Ernesta, Ariana a dalších mladých vojáků začíná zasahovat ambiciózní senátor Jasper Irving (Tom Cruise), když se rozhodne v televizním interview s dravou reportérkou (Meryl Streep) prozradit zásadní informace o válečné strategii.

Robert Redford nepatří mezi ty, které můžeme vidět v amerických prezidentských kampaních ani v žádné další výraznější politické pozici. I přesto jsou jeho názory konzistentní a velmi ostře vyhraněné proti takové politice, která pošlapává lidská práva a svobodu. A právě kontroverzní vojenské akce Spojených států mu slouží jako dokonalý prostor pro rozehrání hry o nejzákladnější americké hodnoty jako je vlastenectví, svoboda a demokracie. Jestliže politici zvolení na základě marketingových kampaní rozhodují o životech obyčejných vojáků, musejí mít morální kredit a musí být jasné, pro co vojáci umírají. Jak se má potom cítit profesor, který své žáky k těmto hodnotám vede a zároveň zjišťuje, že realita bojiště je úplně jiná? Kdo nese vinu za mučení vězňů a další excesy, když válka nemá svůj politický smysl a je jen strojem na zabíjení? A co je v dnešní době smyslem války?




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
I Redford má svůj názor na zahraniční politiku Spojených Států. A kdo viděl tenhle film, tak už je mu jasné jaký :) Pokud se držel mezi 4mi zdmi, tak bylo vše docela v pohodě (hlavně u Cruise), ale ty "epizody" z Afghánských hor mi moc nesedly. Ikdyž chápu, že to mělo ukázat ten rozdíl - chladné a nelidské Afghánské podmínky vs. teplo politických kanceláří...Rozhodně je to ale zajímavý snímek, který stojí za vidění. 3.5* => 70%
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Typická Redfordova moralita, což ale nemusí ausgerechnet znamenat něco negativního. Redford vypráví příběh nikoli nepodobný Krejčíkovu Vyššímu principu, který je ale zasazen do prostředí americké vysoké školy a Afghánistánu. Herecké výkony jsou kvalitní a obecně to není vůbec akademická nuda.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Robert Redford je ve filmovém světě významnou osobností. Kromě své herecké kariéry také tím, že stojí za Sundance Film Festival. Stejně jako mnoha filmových hvězd poté Redford neodolal a zkusil si též režii. S ním na režijní židli tak vznikli filmy jako Obyčejní lidé, Zaříkávač koní nebo právě Hrdinové a zbabělci. Film složen ze tří příběhů, které jsou navzájem propojené a svým způsobem dohromady tak trochu protestují proti tehdejší vládě George Bushe, po 15 letech poté sice tak trochu přišel o aktuálnost, přesto ovšem moc na svých kvalitách neztrácí. Matthew Michael Carnahan napsal scénář k filmu v momentě, kdy v televizi spatřil reportáž o převráceném Humvee v irácké řece, kdy se přitom utopilo pět amerických vojáků. Původně měli být Hrdinové a zbabělci realizování jako divadelní hra, právě sekvence na Středním východě ovšem Carnahana donutili k tomu, aby se scénář stal filmovým. Právě divadelní kořeny jsou ovšem ve filmu samotném tak trochu poznat. Ten film je totiž především o dialozích. Diskuze senátora a reportérky či učitelé a jeho studentů. Přitom všem jde o zajímavě vedené dialogy, kdy jde o střetávání různých argumentů postav a také tak trochu o filozofické náhledy. Hrdinové a zbabělci rozhodně nemají neutrální pohled na věc, Redford vlastně servíruje film, který divákovi tak trochu vtlouká svůj vlastní pohled. Tím ovšem diváka nenutí k souhlasu. Filmu se dá následně snadno vyčítat, že sklouzává do přednáškové polohy a člověka tak trochu poučuje o politologii. Díky fungujícím dialogům a především velmi dobrým hercům, kteří ty dialogy pronášejí to ovšem funguje a to i přesto, že byste si nejspíš s Redfordem při politické diskuzi dvakrát nesedli. Za hodinu a půl dojde k několika podnětným a palčivým tématům, kdy se divák může zamyslet nad světem. Od dob vlády George Bushe sice utekla delší doba, všechno se ovšem úplně nezměnilo. Herci do toho dávají všechno, kromě Redforda a Streep ve vrcholných formách zaujme především Tom Cruise v tak trochu neobvyklé roli. Všechny ty postavy jsou možná tak trochu karikaturami, přesto je ovšem ze scénáře cítit vše potřebné a i přes vůni politické agitky to celé dokáže dojmout i přivést k skutečně podstatným myšlenkám. Ten film není dokonalý, v divákovi ovšem něco zanechává. Sedl by tomu divadelní formát? Dost možná přeci jen ano. Přesto jsou Hrdinové a zbabělci povedenou záležitostí, kdy to Redford celé vede svižným tempem a i přes faktor lehké politické agitky to vlastně řekne vše potřebné. Všechna ta kritika, které se Redfordův film dočkal do jisté míry tak trochu dává smysl, přesto jde ovšem o film, který diváka nutí k lehkému zamyšlení se nad světem kolem něho. I díky tomu se na Redfordův film nedá vyloženě plivat.....

Dodatečné informace

Původní název:
Lions for Lambs (více)
  • USA Hrdinové a zbabělci
  • USA Lions for Lambs
  • USA Arslani Kuzulara
  • USA Gyávák és hosök
  • USA Hrdinovia a zbabelci
  • USA Jaganjci i lavovi
  • USA Kes liigutavad ettureid?
  • USA Lejon och lamm
  • USA Leões e Cordeiros
  • USA Leones por Corderos
  • USA Leoni per agnelli
  • USA Leontes anti amnon
  • USA Lions et agneaux
  • USA Løver for lam
  • USA Ukryta strategia
  • USA Von Löwen und Lämmern
Premiéra v ČR:
8. 11. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
35 mil. USD
Tržby:
63,22 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Hrdinové a zbabělci je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch