Statečné srdce

85%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
9
Statečné srdce je snímek jednoho muže. Mel Gibson zde předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů za celou svou kariéru a navíc to celé zrežíroval a za to klobouk dolů. Právě jeho režisérský rukopis snímku náramně sluší. Jelikož se jedná o historický životopisný snímek tak zde nechybí spousta hrdinství,soubojů a odvahy obyčejných lidí. Choreografie je takřka dokonalá a ta všude stříkající krev dodává na intenzitě diváckého zážitku. Zde jsou ty Oscary více než zasloužené.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9.5
Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Škoda českého dabingu, Mel Gibson v některých scénách kvůli hlasu působí až směšně. Když odhlédnu od toho, že je tam William Wallace vykreslen až moc hrdinsky a je ot natočeno velmi proskotsky, tak ten zbytek je úchvatný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Pátá hvězda tomu filmu nesedí. Omlouvat nekonečný patos a lacinost jde jen do jisté doby. Z tohohle filmu se totiž strašně rychle vyrůstá. Jistě není špatné si ho užít ani dnes, ale podlehnout mu už se nedá.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Výborně zahraný i režírovaný kousek. Je to historicky dost věrné. Úžasný je Brendan Gleeson (Gangy v N.Y., H.Potter), s plnovousem téměř k nepoznání :) Krásná Sophie Marceau měla tentokrát pěknou hetero roli :) Robert Bruce v bitvě u Bannockburnu r.1314 získal nadlouho nezávislost Skotska i díky Templářským rytířům (v Evropě již zrušeným řádem), kteří jsou ve filmu vidět, což je historicky správné a Melu Gibsonovi patří dík ;)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Scény jsou často velmi brutální a herecké výkony jsou příjemně vyvážené. Navíc snímek obsahuje i notnou dávku humoru, na který se obvykle v tomto žánru zapomíná. Největší pozornost však na sebe v celém filmu přece jen strhává Mel Gibson, včetně negativní publicity, kterou film během uvedení získal. Gibson byl obviněný z rozpoutávání fobie proti Angličanům a historickým nepřesnostem. Ty vzal na sebe scenárista snímku, který řekl, že zásahy do historických skutečností dělal pouze kvůli většímu dramatickému efektu. Film získal pět Oskarů a rozhodně si na sebe i přes vysoký rozpočet vydělal. Klasika.
lamps
lamps
15 150 bodů
8.5
Štěstí je krásná věc... Ale svobodu si za něj nekoupíš.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Příběhově úchvatné se svižnějším dějem a dokonalými souboji.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
8
Kdybych hodnotil jen podle dojmu na konci snímku, tak plná nálož a nic jiného. Ale když si rozeberu celé to odpoledne strávené nad hrdinským eposem o Williamu Wallaceovi zase o tom tolik přesvědčený nejsem. Mel Gibson je filmová ikona a především jako Martin Riggs si vydobil místo, ale až jako skotský vlastenec si došel navždy pro zářez do filmové historie. Magický příběh o partě špinavců, kteří jsou ochotní zemřít za svoji vlast. Bestiální doba, kde nejlepší jsou ti nejsilnější, ti kteří vládnou mečem jako vlastní paží. Tohle byly roztrže, pro které jste chtěli žít. Nikdy před tím mě Mel Gibson nebavil v žádném filmu více. Když už nevíte jak, tak si to zaplaťte, natočte a rovnou si tam i zahrajte, co máte za potřebí se s někým dohadovat. A třeba z toho vzejde něco takového! Hrdinství z toho jen a jen stříká a v závěru poctivě chytne za srdíčko. Takhle se dělají velkofilmy! Tu hudbu miluju.. 80%
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
5.5
Mám rád Mela, i přes to mě někdy pěkně štve. Tenhle film má pěknou výpravu i hudbu, ale Mel i pan Wallace mají ve scénáři takové historické blbosti, že se to nedá odpustit. Stejně blbě působí, když se Skoti ženou do boje a čepele bojových seker se jim vlní a klepou protože jsou gumové. U takového velkofilmu čekám zkrátka historickou přesnost a také důslednost u rekvizit.
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
7
Krásný film, skvěle zahraný. Trochu historicky černobílý - hodní Skotové a zlí proradní Angličané. Mel Gibson působí na nejnižší národnostní city stejně, jako např. pábitel soudruh Jirásko, když nabádal Čechy k nenávisti vůči Němcům. Přitom Mel Gibson je Skot asi jako je gróf Beňovski Slovák :) Ale jinak opravdu krásný film.