Videodrome

70%
Videodrome
Plakát traileru
Brutální vizuální sonda do problematiky vlivu médií na člověka. Násilí, obsese, sex, halucinace, sebezničení. Hledání smyslu. Políček do tváře realitě. Kontroverzní bezskrupulózní ředitel kabelové televize je fascinován vysíláním čehokoli perverzního. Ovšem jen do doby, než se falešná realita začne obracet proti němu samému. Vizuálně bohatý Videodrom provokuje k přemýšlení svými úvahami nad vzájemným prostoupením veřejné a osobní zkušenosti. Exkurze do říše bizarnosti, halucinací i přímočaré symboliky. Ze stokrát opakované teze, že vliv médií na lidskou duši má zhoubný charakter, dokáže vyrobit šokující výpravu po lidské mysli požírané vlastními zhoubnými nádory. I v sestříhané podobě jde o jeden z nejvýstřednějších a nejneobvyklejších snímků vzniklých v období nezávislého filmu 80. let na půdě Hollywoodu. Zavřete oči, přicházím!



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Když programátor kabelové televize pro svou stanici získá videokazetu s nemorálním druhem zábavy, začne po shlédnutí daného videa vidět svůj život a budoucnost médií ve strašlivé nové realitě. Může mít televize vliv na lidském myšlení? Či ho dokonce ovládat? Ano, daleko dříve, než přišli Japonci se svým velice úspěšný snímkem ´Ring´, byl tady ˇVideodrome´. Nostalgický sci-fi horor na poli manipulace mysli a zadostiučinění. Snímek je zajímavý díky svým působivým momentům a surrealistické prezentaci. A je to skvělý zážitek. I s ohledem na svou dobu není v určitých principech sice dokonalý a nemusí být ani pro každého, ale námětově je nepochybně zajímavý, zábavný a ve svém smyslu relevantní. A vlastně i poučný. Když pojmem základní myšlenku příběhu pevně do hrstí, vlastně je i nadčasový. Psychologie jednotlivce tu hraje hlavní roli, která nenechá na pochybách. Televize, která nás ovládá, je námět skutečně nezaměnitelný. Dnes je lidstvo pohlceno a ovlivňováno médii a technikou více, než si kdo umí připustit. Už si někdo spočítal, kolikrát se za den podíval na svůj mobilní telefon? ´Videodrome´ je svou vizí děsivější a věrohodnější, než ve své době. Filmový kult, který českou zemi minul. Ohromná škoda.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Tři nebo čtyři? Pořád se nemůžu rozhodnout. Cronenbergovi nemůžu upřít dokonalou vlastnost zaujmout, nemůžu se ale zbavit pocitu, že zastřené a zmatené to bylo mnohem víc, než bylo nutné. Dám tedy zatím tři hvězdy ovšem s tím, že jsem Videodrome viděl moc rád.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Když byl David Cronenberg malé a často nemocné dítě usínal u zrnící televize, která už nenabízela žádný program, jenže v těch zrnících čarách viděl neskutečně perverzní věci a divil se, že je někdo vysílá. Tato osobní zkušenost vlastních výplodů ,,chorého“ mozku ho vedla k natočení snímku Videodrome, kde exceluje James Woods. Film hraničící se surrealismem ukazuje Cronenbergovy vrtochy a pokusy s organikou. Bizarní výprava snímku, perverzní a šokující scény z filmu udělaly skutečný pojem, který se často objevuje v žebříčkách významných filmů světové kinematografie. Cronenberg, asi poprvé, je schopen projevit naplno svůj režijní rukopis a odhalit svou autorskou ikonografii. Film není jednoduchým soustem pro sledování, ale početnou diváckou obec i příznivce si bezesporu našel. Troufám si však tvrdit, že má i stejně vášnivé odpůrce.

Dodatečné informace

Původní název:
Videodrome (více)
  • Kanada Videodrome
Země původu:
Kanada, USA
Rozpočet:
5,95 mil. USD
Tržby:
2,12 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Videodrome je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch