Videodrome

70%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Když programátor kabelové televize pro svou stanici získá videokazetu s nemorálním druhem zábavy, začne po shlédnutí daného videa vidět svůj život a budoucnost médií ve strašlivé nové realitě. Může mít televize vliv na lidském myšlení? Či ho dokonce ovládat? Ano, daleko dříve, než přišli Japonci se svým velice úspěšný snímkem ´Ring´, byl tady ˇVideodrome´. Nostalgický sci-fi horor na poli manipulace mysli a zadostiučinění. Snímek je zajímavý díky svým působivým momentům a surrealistické prezentaci. A je to skvělý zážitek. I s ohledem na svou dobu není v určitých principech sice dokonalý a nemusí být ani pro každého, ale námětově je nepochybně zajímavý, zábavný a ve svém smyslu relevantní. A vlastně i poučný. Když pojmem základní myšlenku příběhu pevně do hrstí, vlastně je i nadčasový. Psychologie jednotlivce tu hraje hlavní roli, která nenechá na pochybách. Televize, která nás ovládá, je námět skutečně nezaměnitelný. Dnes je lidstvo pohlceno a ovlivňováno médii a technikou více, než si kdo umí připustit. Už si někdo spočítal, kolikrát se za den podíval na svůj mobilní telefon? ´Videodrome´ je svou vizí děsivější a věrohodnější, než ve své době. Filmový kult, který českou zemi minul. Ohromná škoda.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Tři nebo čtyři? Pořád se nemůžu rozhodnout. Cronenbergovi nemůžu upřít dokonalou vlastnost zaujmout, nemůžu se ale zbavit pocitu, že zastřené a zmatené to bylo mnohem víc, než bylo nutné. Dám tedy zatím tři hvězdy ovšem s tím, že jsem Videodrome viděl moc rád.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Když byl David Cronenberg malé a často nemocné dítě usínal u zrnící televize, která už nenabízela žádný program, jenže v těch zrnících čarách viděl neskutečně perverzní věci a divil se, že je někdo vysílá. Tato osobní zkušenost vlastních výplodů ,,chorého“ mozku ho vedla k natočení snímku Videodrome, kde exceluje James Woods. Film hraničící se surrealismem ukazuje Cronenbergovy vrtochy a pokusy s organikou. Bizarní výprava snímku, perverzní a šokující scény z filmu udělaly skutečný pojem, který se často objevuje v žebříčkách významných filmů světové kinematografie. Cronenberg, asi poprvé, je schopen projevit naplno svůj režijní rukopis a odhalit svou autorskou ikonografii. Film není jednoduchým soustem pro sledování, ale početnou diváckou obec i příznivce si bezesporu našel. Troufám si však tvrdit, že má i stejně vášnivé odpůrce.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Film násilný a detailní, ale současně zbytečně křehký a povrchní, aplikující základní Cronenbergovská klišé na svou samu o sobě zajímavou a schématicky bohatou myšlenku. Ve své době možná silně nadčasový fyzický horor díky přímému zobrazování tabuizovaných výjevů a jejich symbolicky destruktivních účinků na lidskou psychiku, dnes už poměrně zastaralá prezentace osmdesátkového žánrového hypu s nulovým dopadem na lehce otrlejšího diváka, jejíž nečitelné dění sice stále neztrácí na působivosti, ale nevyužitý potenciál halucinogenního a těžce depresivního námětu je cítit čím dál znatelněji..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Zvláštní, zajímavé, nepochopitelné. Takhle nějak by se dal formulovat tento film.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
6
Základní téma je zašlapáno balastem chujovin, které nejsou dostatečně bizarní, aby mne natolik bavilo na ně koukat a které v rámci filmů fungují tak, jak se to daný scéně zrovna hodí. Z toho důvodu považuju Videodrome za neucelený. Týpek začne bláznit poté, co vystaví svou mysl nasilí zachyceném na kazetách. Dojem přirozeně narušuje samotný fakt, že to co týpek viděl je slabota oproti tomu, čemu jsem svou mysl vystavíl já. Přesto nemám vidinu žádné zubaté kundy, která by mi měla vyrůst na břichu. Dalo by se vzít v potaz, že postava Maxe je senzitivnější, jenže ve filmu je proneseno, že sledování násilí spustí v těle nějaký biochemiscký proces, který vede k vytvoření nádoru, kvůli němuž má člověk halucinace a že to funguje téměř na každého. Samotné halucinace jsou pak tak reálné, jak si danná scéna žádá. Není v tam žádný sjednocený program. Ve výsledku je to jenom hloupé. Navíc pojmout to téma takto fyzicky bylo špatným rozhodnutím. Já vím, že si Cronenberg rád hraje s maskami - já sám na to rád koukám, ale tady se přesto moc nevyřádil. Lépe by to fungovalo jako psychologický thriller, ale to by si vyžádalo mnohem kvalitnější scénář. Videodrom v existující podobě je však odbytý. Některé dialogy zejí prázdnotou líného psaní.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
8
James Woods ztvárnil Maxe, ředitele malé televizní stanice vysílající hlavně erotické a násilné programy. Max se zaštiťuje tím, že lidem dává to, co skutečně chtějí, a díky tomu mohou diváci ventilovat své niterné tužby bezpečným způsobem; ve skutečnosti mu však jde hlavně o vlastní výdělek a moc. Paralely se současnými mediálními molochy a vlastníky sociálních sítí postavených na zneužívání slabostí lidského mozku tedy snad ani nelze nevidět.
maraek
maraek
505 bodů
8
videodrome je první díl cronenbergovi pomyslné tematické trilogie o tom, jak technologie mění uspořádání lidské společnosti tím, že mění vztah lidí k jejich tělům. úplně jsem nevěděl, co mám čekat, protože tohle byl můj první cronenberg. film bych popsal jako spektákl plný skvělých praktických speciálních efektů, které určitě předběhly svou dobu, s velkým sociálním přesahem. za sebe bych film rozhodně neoznačil jako perfektní, částmi byl dokonce i trochu unuděný, ale celkovým vizuálem a hlavně editem mě film celkem nadchnul do cronenbergovi zbylé tvorby.