Srdečný pozdrav ze zeměkoule

70%
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti... (Česká televize)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Slovenská humoristická dvojice Lasica-Satinský nebyla ani v Česku v zábavných pořadech neznámým pojmem už pro svůj vlastní nezaměnitelný humor a tak nebylo divu, že tyto dva pánové dostávali, prostor i v českých filmech. Vidět jsme je mohli například v dětském snímku ´Nekonečná-nevystupovat´ (1978). Určitě není náhoda, že si je tvrdě prosazoval i režisér Oldřich Lipský do svého humoristického filmu o mimozemšťanech dělající průzkum o životě a stavu lidstva na planetě Země. Onu lidskou naivitu a podiv nad věcmi denního pořádku by nikdo jiný s takovým respektem zahrát nedokázal. Film se prezentuje převážně jako parodie na filmový žánr sci-fi, ale především je to parodie realismu lidského života a budování technologické struktury takového, jaký skutečně je. No, co se týče doby příběhu, přesněji byl. Realismus socialistického života v první polovině osmdesátých let ve své syrovosti skutečně jak vyšitý. Stálo by za úvahu volné pokračování z doby dnešní, ale kdo by opět tak dokonale scenáristicky zparodoval, a hlavně to tak impozantně zahrál, že? Snímek poukazuje na soudržnosti života, s jakými se běžně každodenně setkáváme a nic z toho nám tudíž nepřijde divné, nebo alespoň minimálně podivné. Prostě jsme se do tohoto životního stereotypu tak vžili, že nám vše připadá zcela normální. Tento snímek na mnohé poukazuje, ale bohužel, vlivem stáří snímku už mnohý humoristický obdiv dokáže ocenit už jen starší generace, která období socialismu skutečně prožila. Proto ta zmínka o volném pokračování.
Fingon
16 886 bodů
6
"Na Zemi žijí lidé... no, to aspoň nikoho u nás doma nešokuje..."
p.a.douch
p.a.douch
8 334 bodů
6.5
Obsazení výborné, herecké výkony dobré, ale výsledný dojem jen tak průměrný. Proč to nevím. Lipský je výborný režisér, Satinský, Lasica, Menzel dobří herci, ale stále je to pro mě jeden z horších filmů pana Oldřicha Lipského. Koukat se na to, ale rozhodně dá.


Dodatečné informace

Původní název:
Srdečný pozdrav ze zeměkoule (více)
  • Československo Srdečný pozdrav ze zeměkoule
  • Československo Cordially from Earth
  • Československo Hearty Greetings from the Globe
  • Československo Srdečný pozdrav zo zemegule
Premiéra v ČR:
1. 7. 1983
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Srdečný pozdrav ze zeměkoule je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch