Spartakus

76%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Stanley Kubrick je jenom jeden. Spartakus je po technické stránce opět dokonalou podívanou,tak jak jsem u Kubricka zvyklý. Všechno má své místo a na chyby zde není prostor. Scénář napsal Dalton Trumbo,který v té době byl na černé listině a film je pro něj takovým zadostiučiněním. Kirk Douglas je jako Spartakus dokonalý a dodnes v této roli nepřekonaný.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Velmi dobrý historický snímek, který nabídne divákovi nejen pořádnou porci minut, ale také pořádné množství komparzistů.. nechtěl bych šít kostýmy pro tento film :) Krásná výprava, velkolepé pojetí, které občas protne romantická nitka. Kirk Douglas skvělý, technická stránka filmu na svou dobu dechberoucí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Při vyslovení tohoto jména   již není třeba co dodávat.   Tak je známý a nestárne. To   se však nedá říci o tomto   fenomenálním filmu, neboť   při dnešním pohledu   zestárnul rapidně. Jeho   velkolepost je však i tak   úžasná a stále bere dech.   Některé -ukecané- scény   jsou už krapet nudící, ale   to je jen zrychlenou dobou.   Některé, jako například   vzpoura otroků, mi zase   přijdou takové nedotažené.   I tak je Stanley Kubrick mistr   svého řemesla a po právu se   tento jeho snímek stal   klenotem světové   kinematografie.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Spartacus je Stanleyho zakázkový projekt, na kterém si udělal jméno, ale samotný ho moc nezajímal. Jenže je vidět, že skvělí režiséři i takto neosobní projekty dokáží proměnit ve skvělou podívanou. Oproti dalším sandálovým opusům od Ben Hura přes Roucho až po Quo Vadis jde nepochybně o nejmodernější a nejtrvalejší projekt, který nejméně podléhá klišé svojí doby. To je krom Kubricka jistě zásluha i Douglase, který měl na role vždycky čuch.
Fingon
16 886 bodů
8
1x 70% Tuším, že Spartaka jsem viděl teprve po shlédnutí remaku, každopádně se k němu asi jen tak nevrátím... Kubrick má IMHO daleko lepší snímky.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Pro starší čtenáře je snímek Stanleyho Kubricka Spartacus (1960) respektovanou veličinou, ale dnešní generace dvacátníků a dost dobře i některých třicátníků znají úspěšnou seriálovou verzi a tento brilantní film neznají. A přitom je to naprosto zásadní a přelomový snímek. Stanley Kubrick byl přitom zřejmě poslední volbou pro výrobu velkofilmu o otrokovi Spartacovi (Kirk Douglas), který povede rozsáhlou vzpouru proti římskému impériu. Snímek vychází z předlohy úspěšného spisovatele Howarda Fasta, který v knize vylíčil události skutečného povstání otroků z roku 74 př. Kristem. Povstání otroků ve filmu vyzní jako morální podobenství o nutnosti bránit osobní svobodu. Film měl původně režírovat Anthony Mann a Kirk Douglas zjistil už po pár dnech, že se s ním nesnese. Jelikož byl producent filmu a záleželo mu na úspěchu, rozhodl se angažovat začínajícího Kubricka. Byla to jeho první zakázka na výrobu filmu a jak se mělo ukázat i poslední. Kubrick se začal projevovat v celé své kráse a došlo k velkému střetu dvou obrovských osobností. Výsledek? Douglas do smrti s Kubrickem nepromluvil ani slovo a nikdy mu neodpustil, že se nechoval tak, jak od něj očekával.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Přestože Kubrick při natáčení Spartaka neměl tak volnou ruku, jak byl zvyklý v případě ostatních projektů, výsledek takřka bez výjimky odpovídá jeho filmařské velikosti. Obrazová i zvuková megalománie, které sice trochu schází silný a sjednocující emocionální prvek, avšak pro budoucí divácké generace zůstane vždy stejně zábavná, tématicky hodnotná a herecky naprosto strhující, přesně v tradicích sandálových hollywoodských velkofilmů. Spartaka si nelze představit jinak než jako Kirka Douglese, Laurence Olivier snad musí být potomek hrdého Krassa a na režisérské stoličce prostě nelze uvažovat i nikom jiném než o Kubrickovi, který dovedl všechny ty nezapomenutelné scény s tisícovkami statistů do mrazivé dokonalosti.
Floridsky
4 376 bodů
8
Velkolepá filmařina od mistra Kubricka! Parádní kamera, úžasní herci, skvělá výprava a výborná hudba. Jen druhá hodinka se víc táhne, takže zkrácení by neuškodilo.
kubas369
4 086 bodů
4
Začínám si pomalu uvědomovat že Kubrick pro mě není zrovna dobrá volba. Další film po řemeslné stránce famozně natočen ale opět poněkud civilní a pro mě neprosto bez emocí ikdyž by tam být měly a herci se o to snaží já to z toho filmu prostě necítím a tohle není u Kubricka poprvé. Takže další velké zklamání začínám mít pochybnosti, že bych si mohl někdy Kubricka oblíbyt. Jeho filmy jsou pro mě prostě moc sterilní nejlepší pro mě zůstává nadále Olověná vesta se svojí první dokonalou polovinou. Jinak na Kubricka nenormální film svojí normálností. Že by tady byl někdo hodně ale doopravdy hodně přeceňovaným režiserem? Nebýt fantastického Kirka tak dám za tu nudu asi odpad.