THX 1138

69%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
25. století. Lidé nemají svá práva, nemohou prožívat své emoce ani svůj sexuální apetit, žijí v bytových komplexech v podzemí pod dozorem státu, kterým jsou řízeny veškeré jejich myšlenky a činy. Lidé místo jmen mají označení. A jednoho dne se muž THC 1138 a žena LUH 3417 rozhodnou proti všem koncepcím vzbouřit. Výrazný sci-fi film plný filozofie a přesvědčení dodnes ovlivňuje tvůrce napříč žánrovými spektry. Vzhledem ke složitosti obsahu a dialogů je snímek spíše artovým počinem, který vlivem své okázalosti k dané součinnosti veškerého aspektu akceptovatelné vize nepochopí jen tak leckdo. Ona je v tom ukryta i jistá symbolika a varování poplatná snad každé doby. Georgovi Lucasovi se tímto podařilo vytvořit alternativní realistický svět, který je vysoce abstraktní a vizuálně promyšlený. Ano, pro někoho z toho může vyzařovat jisté provokativní myšlení, ale tak, jak je to celé prezentováno, se jedná o jedinečný a stimulující filmový počin zaručující vzrušující zážitek a nové dojmy. Síla není ani tak v příběhu, jako ve znepokojujícím a podivně efektivním vizuálním a zvukovém stylu. Pro mnohé diváky očekávající zase nějakou popkornovou sci-fi zábavu zarputilá nuda, pro ostatní jeden z nejlepších dystopických filmů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Napadá mě jen jedno: "No a co?" Tohle sci-fi mě totiž úplně minulo, jakýkoli jeho přesah mě nezajímá a nudil jsem se. Neupírám pár působivých scén a efektní konec, ale to je tak vše. 50%
Fingon
16 886 bodů
8
Velmi nepříjemný film, zvláště jeho zvuková složka.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
George Lucas se Spielbergem a Coppolou založili produkční společnost American Zoetrope a Lucas zde za pár drobnejch rozvinul svůj studentský projekt a vzniklo tohle originální dílo s fenomenálním výkonem Roberta Duvalla v hlavní roli. Na tehdejší dobu naprostá bomba a i dnes to nepůsobí obstarožně, spolu s Kubrickovou 2001: Vesmírnou Odysseou a Tarkovského Solaris tento film patří mezi průkopnické klenoty kvalitní sci-fi.
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
6
ne že bych to nepochopil, nebo že by se mi to nelíbilo, ale je to prostě film, který mě jako 20 zmlsaného pubeťáka americkými blockbustery, nemůže uspokojit.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
8
Velice znepokojivý, sterilní a artový dystopický film, ve kterém si pomalu u každého záběru budete říkat, co se to sakra děje. Při tvorbě snímku se Lucas zcela očividně inspiroval Zamjatinovou knihou My, s níž sdílí hned několik podobností. Tou nejočividnější je samozřejmě způsob pojmenování postav. THX 1138 podle mě vyšlo v nesprávnou dobu a věřím, že kdyby Lucas film vydal v devadesátých letech nebo případně tomto století, zadařilo by se mu daleko více. Po vizuální i zvukové stránce je to perfektní. Díky obrazovkám a operátorům neustále víme, že je všechno sledováno. A ti robo-policajti jsou prostě skvělí. Hodnocení: 80 %