Monstrum

73%

Komentáře a recenze 42

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Found footage snímky nemám příliš v lásce. Ta roztřesená kamera mě upřímně dost štve. Monstrum si s tím,ale v celku dobře poradilo a díky této "nepěkné" kameře dokáže nabudit pocit autentičnosti. Divák se tak snaží v záběrech kamery zahlédnout monstrum a přitom zkouší přijít na to,co se vlastně děje a jak to celé přežít.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Tak trochu ve stylu Záhady Blair Witch, ale s efekty a o poznání nákladnější. Katastrofický monster "horor" točený jakoby na amatérskou kameru mě zejména v druhé polovině hodně bavil. Z počátku na mě šla migréna z pokřikování aktérů a přeskakování kamery, ale když se objevilo monstrum, už jsem si snímek jen a jen užíval. Zajímavé.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Found footage se od dob prvotního snímku 'Zahada Blair Witch' (1999) stal takovým fenoménem, že si tento styl pohledu vzali na paškál i tvůrci vysokorozpočtových filmů a vytvořili efektový film, jaký do této doby skutečně neměl obdoby. Found footage, nebo-li česky Nalezené záběry je audiovizuální materiál, který je prezentován mimo svůj původní kontext. Je to materiál v původní podobě uložený ještě stále někde v kameře, ve filmovém archivu a nebo prostě a jednoduše v domácím videu. Je to tedy něco, s čím se všichni setkáváme v podstatě každý den. Nakonec, snad není nikoho, kdo ještě nic nenatočil na mobilní telefon. Jedná se tedy o záběry z pohledu dané osoby v celé své amatérské prosperitě a jednoduchosti. Takže takový film si může udělat naprosto každý. Třeba z oslavy narozenin nebo nějaké párty jako mladí lidé v tomto snímku. Vše probíhá jak má, všichni se náležitě baví, ale až do určitě chvíle. Najednou se něco stane a nikdo neví co. A my celé dění prožíváme úplně stejně, jako protagonisté tohoto příběhu. Město se ocitá v plamenech, zdi se bortí, všude armáda a střelba a nikdo stále neví, co se vlastně děje. Snímek šokující ve své reálnosti, čemuž napomáhá i obsazení neznámých herců. Úzkost a hrůza skupinky mladých lidí tu předčí očekávání v celém spektru neustále děsivé a napínavé atmosféry. Vyprávění má samozřejmě šílené tempo, ale to je v zájmu věci. Lidé prchají před něčím a neví před čím. A kam vstoupí, tam katastrofa. Scéna s mostem je asi vrcholem veškeré děsivosti. Most se hroutí a stále nikdo neví co, kdo a proč. Chaos a bezmoc je tímto na nejvyšší úrovni. To všechno se však bohužel rozpadá v okamžiku, kdy je nám odhalen onen útočník. Daná hrůza právě tímto skutkem upadá a snímek se tak stává už jen dalším obyčejným monster filmem. Asi každého určitě napadne u prvních náznaků, že se bude jednat o Godzillu. Poměrně krátká stopáž, pokud nepočítáme závěrečné dlouhé titulky, je účelová. Snímek si tak udržuje tempo a atmosféru a nespadá do zbytečně natahované tvůrčí trapnosti. Celý snímek je samozřejmě plný CGI efektů, na kterých si tvůrci dali opravdu záležet. Pocit autentičnosti je skutečně na nejvyšší míře a to i včetně značně roztřesené kamery. Kritici by si měli zkusit natočit záběr v rychlém běhu a snažit se, aby byl záběr co nejstatičtější. Found footage ve velké rozpočtové popcornové zábavě, která nasadila laťku tak vysoko, že tohle dlouho nikdo nepřekoná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velmi působivá forma vítězí nad velmi béčkovým obsahem. Bohužel jen kinozáležitost, na televizi to absolutně nevynikne, jak jsem se bohužel přesvědčil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Při druhém zhlédnutí na velikánské plazmě byl pro mě zážitek z filmu ještě několikrát hlubší než na malinkém monitoru a mlátím se do hlavy, proč jsem na to kdysi nešel do kina. Začínám mít pocit, že Abrams by mohl být pro tuhle generaci tím, čím byli kdysi vizionáři Spielberg s Lucasem. 9/10
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Aneb Jak efektivně skloubit klasický monster film s novodobou tradicí found footage hororů. Není divu, že Reeves i Goddard si právě díky tomuhle zářezu budují tak slibnou hollywoodskou kariéru - Cloverfield je výborně vystavěnou rekonstrukcí jedné noční můry, orientující se na bezprostřední okruh skupinky nešťastných hrdinů. Příběh se rytmizovaně rozvíjí v pravidelně se obměňujících lokacích, přičemž chytře podkopává divácká očekávání jen tím, jak cpe do popředí jiné žánrové vzorce, než by divák od filmu s obří potvorou devastující New York očekával. K maximální spokojenosti mi pravděpodobně schází druhá projekce, kdy na mě ta originalita a vypravěčská jistota určitě dolehne ještě výrazněji a silněji. EDIT: Druhá projekce maximální spokojenost navodila.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Jak bych toto okomentoval; film byl velice zajímavě natočený (i když mělo jít jakože o pravdivé dokumentární video, přesto mě rozčilovala roztřepaná kamera), monstrum bylo slušně představeno divákovi a dobře vyobrazeno. Celkově se na to dalo koukat.
  • Vizuál
  • Tempo
  • Kamera
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Veľmi podarený found footage film s výnimočným univerzom. Herecké výkony spolu s obsadením robia peknú dvojicu. Režisér a scenárista rozhodne vedeli ,čo robia. Filmu tak maximálne ničí povesť kamera ,ktorá je na niektorých miestach nepozerateľná. Inak super film.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
4
Jestli mě má kamera v ruce víc vtáhnout do filmu a nahodit mi pocit "jakože se to opravdu stalo" tak se to opravdu nepovedlo. Většina záběrů shaky cam a film o ničem. Jediný co vím je, že je to o monstru co ničí NY. většinu lidí asi baví sledovat partu nesympatických vysokoškoláků pobíhajících ve městě a jediné co jim leze z huby jsou kýčovité hlášky typu "Oh bože, Co to je? Jsi v pořádku? Pomoc!" Divák nedojde žádnému prozření. Nezjistí co je to za montrum, kde se vzalo, jak ho zabijí...nic! Pokud vám ale stačí film o několika dospívajících debílkách, pobíhajících po městě, tak dobře pro vás... ale je mi vás líto.
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
10
Strhující domácí video s příšerou v hlavní roli. VŠIMNĚTE SI: těsně před závěrečnými titulkami pozorně sledujte horizont. na pravě straně je v dáli vidět záhadný meteor, který se nezadržitelně řítí k zemi. !!!!!!!