Slavnosti sněženek

84%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Další obrovská česká klasika,kterou má na svědomí vynikající režisér Jiří Menzel,který zde spolupracoval s knižní předlouhou od Bohumila Hrabala. Ve snímku se sešla všechny herecká esa své doby a je to znát. Snímek nepostrádá kvalitní postavy,příjemné tempo a plno nezapomenutelných hlášek.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Skvěle obsazaný snímek zobrazuje klasickou rivalitu mezi vesnicemi resp. mysliveckými revíry. Největší klasik je dědek útěkář ( Rudolf Hrušinský ) JAromír Hanzlík. Kde ty loňské sněhy jsou. Proč nenatočit nenásilnou komedii, která se nesnaží být prvoplánově humorná a netlačí na pilu. Takhle to šlo také.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Nikdy jsem Sněženky neviděl, ale půlku hlášek jsem znal. To asi mluví za všechno, jak tenhle film stihl "zlidovět". Jinak samozřejmě krásně Hrabalovsky poetické. Menzelovi se s těmi dialogy a herci, které tam měl, muselo točit asi parádně. "Máte štěstí, že jdu zrovna kolem." 8.5/10
Fingon
16 886 bodů
6
Tak nevím, tenhle Menzelův film mám asi nejmíň rád...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Na přípravu filmu nebylo moc času, takže i sám režisér přiznává, že jsou ve filmu hluchá místa. Hrabal dostal nového fiátka a byl nadšený, Menzel měl schválený scénář okamžitě. V takovém fofru nakonec Menzel neměl k dispozici ani svůj obvyklý štáb. Za kameru tedy dostal Jiřího Macáka, který se s tím moc nepatlal. Ať se na mě ale nikdo nezlobí, ale Slavnosti sněženek jsou natočeny bezvadně.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Jiří Menzel je geniální vypravěč, Rudolf Hrušínský geniální herec a Bohumil Hrabal geniální spisovatel. To pak nemůže vzniknout nic jiného, než naprosto výjimečné, vtipné a kultovní dílo, které nikdy nezestárne...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Nikdy mi to nepřišlo vtipný....
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Další český skvělý film.
avenis
avenis
7 963 bodů
9
Menzel nikdy netočil řachandy, spíš úsměvné, něžné a mírně ironické veselé příběhy. Kouzlem tohoto filmu je absence hlavní postavy. Buď jsou hlavní všichni nebo nikdo, protože všichni jsou pouze nedílnou součástí. Hrabalovým knížkám příliš nefandím, ale filmy podle nich jsou pěkné.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9
Základem filmu je prakticky spor dvou spolků o divočáka a jak se bude zvíře konzumovat : se zelím nebo s šípkovou omáčkou. To je jistě první, co každého hned napadne, když se řekne "Slavnosti sněženek." Jiřímu Menzelovi se v tomto filmu velice dobře podařilo zpracovat předlohu Bohumila Hrabala. Závěrečná scéna s umírajícím Hanzlíkem vezme za srdce, ale i takový je život. Celou oblast v Kersku jsem si důkladně prošla a zavzpomínala si. Nezapomenutelné hlášky a skvělé herecké obsazení dělají z filmu zas jeden z pilířů české kinematografie.